Intrebarea cine va fi succesorul lui Buffett, in varsta de 81 de ani, in functia de director general al Berkshire Hathaway a devenit imperativa dupa ce miliardarul a dezvaluit in aprilie ca sufera de cancer la prostata in faza incipienta, informeaza Reuters, preluat de Mediafax.

Afectiunea sa a reamintit ca, in pofida succesului ca investitor si a recunoasterii de care se bucura, Buffett este muritor si va fi greu de inlocuit la compania pe care o conduce din 1965.

Din acest motiv, viitorul Berkshire, cu sau fara Buffett, a fost subiectul principal al reuniunii anuale a Berkshire organizata la Omaha, Nebraska, incepand de sambata.

"Nu cred ca fiecare afacere pe care o fac ar putea fi facuta de un succesor, dar cred ca acesta va aduce alte calitati, inclusiv cele ale unui director pentru managementul riscurilor. Nu vom aduce la Berkshire un absolvent in domeniul artelor", a spus Buffett.

La reuniunea anuala a Berkshire au fost asteptati aproape 40.000 de actionari, iar Buffett a supranumit evenimentul un "Woodstock al capitalismului".

Miliardarul a dezvaluit ca a analizat recent o achizitie de peste 20 de miliarde de dolari, pentru care ar fi vandut unele detineri ale Berkshire, dar nu a mentionat numele companiei vizate pentru preluare.

Cine sunt posibilii succesori ai lui Buffett

Intre posibilii succesori ai lui Buffett se numara Ajit Jaint, principalul colaborator al lui Buffett in domeniul asigurarilor, Mathew Rose, care conduce Burlington Northern, si Greg Abel, conducatorul diviziei MidAmerican Energy, scrie Mediafax.

Reuniunea anuala a avut loc la o zi dupa ce Berkshire a a anuntat dublarea profitului net trimestrial la 3,25 miliarde dolari, fata de aceeasi perioada a anului trecut, crestere sustinuta de divizia de asigurari si cea de tranzactii cu instrumente derivate.

Buffett s-a declarat optimist in privinta perspectivelor Berkshire, in pofida cresterii lente a economiei SUA si a incapacitatii Statelor Unite si a altor tari de a-si pune ordine in finantele publice.

Berkshire are o investitie uriasa in IBM, care a atins 11,7 miliarde de dolari la sfarsitul anului trecut, dar nu se va implica in actionariatul altor giganti tehnologici precum Google si Apple.

"Sansele de a fi gresit cu IBM sunt probabil mai mici, cel putin pentru noi, decat in cazul Google sau Apple", a spus Buffett.

Actionarii s-au putut delecta la reuniune si cu un film de comedie realizat anual de fiica lui Buffett, Susie. In film, Buffett canta si se acompaniaza la ukulele (instrument asemanator cu o chitara mica n.r.). Intr-o alta scena, secretara lui Buffett, Debbie Bosanek, sta cu picioarele pe birou rasfoind o revista, in timp ce seful ei raspunde la telefoane.

Secretarea lui Buffett, despre care acesta a afirmat ca plateste taxe mai mari decat el, a fost sursa de inspiratie a "legii Buffett" a administratiei Obama, pentru majorarea impozitelor bogatilor, respinsa de Congres. Buffett a declarat pentru Reuters Insider ca se asteapta ca o versiune a "legii Buffett" sa fie aprobata de a doua administratie Obama.