Astfel, statul urmeaza sa exproprieze o suprafata totala de peste 40.000 de metri patrati, pentru care estimeaza ca va plati 67 milioane lei.

Documentul precizeaza ca, in urma revizuirii Studiului de Fezabilitate, expertii au identificat 43 de imobile aflate in proprietate privata, detinute de persoane fizice si juridice, dar si de statul roman in domeniul privat.

Dupa inceperea procedurilor de expropriere, urmeaza sa fie aprobate sumele individuale, aferente despagubirilor pentru imobilele proprietate privata situate pe amplasamentul liniei de metrou.

Una dintre companiile ce urmeaza a fi expropriate este Baneasa Investmens SA, controlata indirect de omul de afaceri Puiu Popovici.

"Prin adresa Ministerului Finantelor Publice nr. 430.749/10.2016 se semnaleaza faptul ca terenul imobilelor aflate pe amplasamentul lucrarii de utilitate publica, detinute de societatea Baneasa Investments S.A. (...) a fost retrocedat Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara, ulterior fiind adus de catre aceasta ca aport la capitalul social al societatii Baneasa Investments S.A. (...) In conformitate cu art.8 alin (3) din Legea 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia s-a solicitat acordul adunarii generale a actionarilor societatii Baneasa Investments S.A. In functie de hotararea acesteia, se vor aplica prevederile articolului sus-mentionat", arata nota de fundamentare.

Cele mai mari despagubiri pentru proprietatile expropriate urmeaza sa fie primite de catre: Auto Rom SRL (11,9 milioane lei) si Mega Image (8,6 milioane lei).

Profit.ro scria, marti, ca printre proprietarii de terenuri din zona, care vor fi expropriati, se numara si World Trade Center Bucharest, Orange, Luxten, Automobile Bavaria, Mega Image, Mc Donald's, dar si Andrei Tinu, fiul fostului jurnalist Dumitru Tinu.

Magistrala 6 de metrou va avea o lungime de 14,5 km si 12 statii, valoarea totala a investitiei fiind estimata la 5,9 miliarde lei. Lucrarile urmeaza sa inceapa in a doua jumatate a acestui an, daca nu apar intarzieri in derularea procedurilor.

Finantarea se va realiza din acordul de imprumut incheiat intre Guvernul Romaniei si Agentia Japoneza pentru Cooperare Internationala (JICA), din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020 si de la bugetul de stat.