"In februarie a fost un adevarat boom al executarilor silite pentru persoanele fizice. Sunt zeci de mii, poate ca numarul lor bate chiar 100.000 si este abia inceputul", ne-a declarat Gheorghe Piperea, adaugand ca numarul executarilor silite trece de 20.000 la o singura banca din Romania. Este vorba despre o banca din primele 5, spune Piperea, fara sa-i dea numele.

"Orice executare silita este realizata de catre executorii judecatoresti sau bancari, dupa caz, cu incuviintarea unui judecator. Fara aceasta nu se poate. Pana acum un an se putea si fara incuviintarea judecatorului. Este posibil sa existe 100.000 de cereri incepute in ultimii 1 – 2 ani",  au declarat pentru incont.ro surse bancare.

Asociatia Romana a Bancilor nu are astfel de date statistice despre piata executarilor silite din Romania.

Juristii spun ca o procedura de executare silita dureaza una pana la doua luni pentru ca procedura trebuie aprobata de un judecator. In urma cu un an era mai simplu pentru ca nu era nevoie de aprobarea tribunalului. Dupa aprobarea inceperii executarii silite se face licitatia de vanzare a imobilului.

Cele mai multe dintre cazuri vizeaza creditele de nevoi personale, insa exista si executari in cazul creditelor ipotecare sau cu ipoteca. Iar pentru cei aflati intr-o asemenea situatie vestile nu sunt deloc bune.

"Acum, procedura nu permite ca oamenii sa fie aruncati in strada, din cauza preturilor mari, insa peste trei luni va fi posibil", pentru ca preturile se vor mai aseza, iar banca poate vinde proprietatea la o valoare si de 1% din cea la care a fost evaluata initial, explica Piperea.

"In principiu, o banca trebuie sa astepte 90 de zile, in care creditorul sa nu plateasca. In aceasta perioada si chiar si dupa aceea, orice banca incearca sa faca o reesalonare, o intelegere amiabila. Poate dura si sase pana 9 luni pana se ajunge la executare silita", sustin aceleasi surse bancare.

S-a ajuns in situatia in care preturile s-au diminuat cu 50% in cazul constructiilor, iar in cazul terenurilor preturile au scazut la 30% fata de valoarea din perioada de boom, adica 2007, mai spune Gheorghe Piperea. Astfel, exista posibilitatea ca aloarea unui metru patrat sa scada si in perioada urmatoare, pana la 500 - 600 de euro in cazul apartamentelor, dar si al terenurilor in Bucuresti.

Cum s-a ajuns aici nu este greu de ghicit: somajul in crestere, pensionarea anticipata, somajul tehnic si diminuarea salariilor au facut ca multi dintre cei care au contractat un credit sa nu-si mai poata plati ratele la banca.

Iata ce ofera bancile la licitatie, in urma unor executari silite:

Raiffeisen are nenumarate oferte de apartamente si terenuri in tara.
Lista completa o gasesti AICI!

Si BCR are asemenea oferte, in categoria link-uri utile, AICI!

Vanzare pentru bunuri aflate in executare silita la Volksbank, AICI!

Anunturile de vanzari ale Alpha Bank le gasesti AICI.

Oferta de bunuri scoase la vanzare are si OTP Bank, AICI!

Banca Romaneasca are publicate AICI toate ofertele sale!