In realitate, insa, multe certificate medicale au fost avizate de functionari cu ochii inchisi, iar cei care au sustinut ca nu au nici un venit, primeau bani acasa din strainatate. Acum au pierdut ajutorul social.

Taiati de pe lista au fost, in primul rand, cei care au masini, scutere sau terenuri, pentru ca statul considera ca toate pot fi o sursa de venit, chiar si daca ar duce autoturismele la fier vechi. Oamenii nici nu vor sa auda de asa ceva.

Iancu Pascalin din Vaslui, spre exemplu, a ramas si el fara bani, dupa ce a refuzat sa munceasca. Ar fi trebuit sa ajute la treburile din stat, dar s-a eschivat.

Altii au mintit autoritatile ca sa poata primi ajutorul. Au ascuns ca au terenuri si "au uitat" sa declare anumite venituri.

Suspendate au fost si peste 7000 de dosare de handicap. Unii au obtinut certificatele dupa ce s-au inteles cu medicul de familie fara sa mai treaca pe la specialist, asa cum cere legea.

In Bistrita Nasaud, inspectorii au descoperit avize de boala fara niciun nume de medic pe ele. De rusinea satului, bolnavii inchipuiti s-au ascuns pentru cateva saptamani pe la rude, spun vecinii furiosi.

In total sunt suspectati aproximativ 30.000 de romani in toata tara. Prin anularea dosarelor suspecte, statul a economisit pana acum aproximativ 25 de milioane de euro.