Scenariul 1, cu 5% sanse de materializare

Daca Uniunea Europeana s-ar extinde, iar Fondul pentru Stabilitate Financiara ar avea resurse mai mari, care permit restructurarea datoriilor, iar Banca Centrala Europeana ar putea reduce ratele imprumuturile in acord cu o uniune fiscala, atunci uniunea monetara ar supravietui pe termen lung.

Scenariul 2, cu sanse 8%

Exista un risc de doar 8% ca statul elen sa intre in incapacitate de plata si sa iasa din zona euro. Daca se intampla acest lucru, atunci, in proportie de 2%, Grecia si Italia ar putea parasi si ele zona euro.

Scenariul 2, cu 12% sanse de materializare

Daca statul elen intra in default, atunci economia Greciei se va adanci in recesiune si va scadea cu pana la 20%. Abia atunci, statele vor trebui sa ia masuri ca riscul de contagiune sa nu atinga Spania sau Italia.

Scenariul 3, cu sanse de 35%

In aceste conditii, Banca Centrala Europeana nu reuseste sa reduca datoriile, iar Spania si Italia pierd accesul pe pietele europene. Rezultatul: fondul de salvare trebuie triplat.

Scenariul 5, cu sanse de 40%

Fondul european de stabilitate financiara ar fi implementat cu succes, iar datoriile Spaniei si Italiei s-ar reduce. In acest caz, uniunea monetara supravietuieste.

Citeste si

Cum arata masinile si avioanele de lux detinute de sultanul din Brunei GALERIE FOTO si VIDEO

Analiza FT: Daca se prabuseste moneda unica, Europa ii va urma. Ce se intampla daca o tara din zona euro intra in incapacitate de plata