Toata lumea astepta vestea deblocarii celor 8 miliarde de euro, dar in schimb, la final s-a anuntat ca o noua runda de negocieri a fost programata pentru saptamana viitoare.

Practic, comunitatea internationala incearca sa forteze Grecia sa faca reformele promise, ca sa primeasca banii. Este vorba despre cea de-a sasea transa, din imprumutul acordat Greciei, in mai 2010. Pana acum insa, banii s-au dus pe pensii si salarii, in loc sa fie investiti in economie.

Promisiunile Greciei pentru saptamana viitoare

Grecia a anuntat ca va prezenta noi masuri dure de austeritate pentru a convinge reprezentantii UE si FMI sa revina la inceputul saptamanii viitoare la Atena, pentru a relua discutiile care ar trebui sa conduca la deblocarea urmatoarei transe din ajutorul extern, scrie Mediafax.

Astfel, Atena a promis noi taieri in sectorul public, un purtator de cuvant al guvernului declarand la un post de radio ca "bugetul de stat a incetat in ultimii doi ani sa plateasca salariile a circa 200.000 de functionari publici, si vom continua", transmite Reuters. 

Miercuri, ministrul finantelor, Evangelos Venizelos, va prezenta oficial guvernului propunerile sale pentru noi masuri de austeritate. 

S-a inchis robinetul cu rabdare al UE si FMI

Dupa ce Grecia a ratat de mai multe ori tintele fiscale convenite cu creditorii internationali, FMI si UE au indicat clar saptamana trecuta ca nu mai au rabdare si au amenintat Atena ca risca sa piarda finantarea externa de 110 miliarde euro convenita anul trecut. 

Un oficial al Ministerului Finantelor a afirmat ca Grecia a acceptat sa devanseze masuri din asa-numitul "plan pe termen mediu", in care s-a angajat sa reduca deficitul bugetar la sub 3% din PIB pana in 2014 si sa obtina 50 miliarde euro din vanzarea unor active ale statului. 

"Unele masuri vor fi devansate. Principalele tinte (privind deficitul si datoria) nu se vor modifica", a afirmat sursa citata. 

Ministerul Finantelor a anuntat ca discutiile au inregistrat "progrese satisfacatoare" in teleconferinta de marti, caracterizare similara celei atribuite negocierilor de luni cu finantatorii externi. 

Inspectorii institutiilor financiare internationale au parasit in mod neasteptat la inceputul lunii septembrie capitala elena, dupa o neintelegere cu guvernul privind marimea derapajelor fiscale si masurile necesare pentru a asigura respectarea tintelor stabilite in acord.  "Discutiile vor continua in acest weekend la Washington DC, unde Venizelos va lua parte la reuniunea anuala a FMI", a anuntat Ministerul Finantelor. 

Grecia se indreapta catre al patrulea an consecutiv de recesiune. Somajul in randul tinerilor este de 40%, iar economia se clatina sub povara unei datorii care va depasi 165% din PIB pana la sfarsitul acestui an. 

Insa costul ridicat al salvarii Greciei si celorlalte state de la "periferia" zonei euro starneste nemultumiri profunde in randul tarilor nord-europene care finanteaza imprumuturile externe. Germania, Finlanda si Olanda afiseaza cea mai dura atitudine in privinta respectarii tintelor din acord. 

Cele 15 masuri de austeritate care vor zgudui Grecia. Conditiile urgente ale UE si FMI in schimbul banilor

Pe de alta parte, seful Guvernului portughez a avertizat cA in cazul in care Grecia va da faliment, si  Portugalia va avea nevoie de un nou ajutor financiar de la Uniunea Europeana si FMI.

Citeste si

Pretul uman al ciocolatei. Cati copii sunt exploatati pe plantatiile de cacao