Astfel, 10% dintre romanii posesori de carduri utilizeaza acest instrument pentru a plati de doua, trei ori pe saptamana, in timp ce 22% o data pe saptamana.

Totodata, 24% dintre posesori platesc cu cardul de doua, trei ori pe luna, 20% o data pe luna, iar 8% o data la doua, trei luni.

"Frecventa mai ridicata pentru plata cu cardul este corelata mai degraba cu venitul mai mare pe membru de gospodarie, peste 900 de lei, si, de asemenea, cu un grad mai mare de deschidere fata de produse si servicii noi in general", a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, presedintele Asociatiei de Plati Electronice din Romania (APERO), Adrian Apolzan.

APERO a creat, pe baza unei cercetari realizate de compania Nielsen, un index care masoara atitudinea populatiei fata de carduri si modul lor de utilizare plecand de la trei indicatori, respectiv frecventa de utilizare, nivelul de incredere si intentia de folosire in viitor.

"La nivelul oraselor mari si medii din Romania, indexul APERO a inregistrat un scor moderat in ceea ce priveste atitudinea populatiei fata de carduri. Pe o scara de la zero la zece, corespunzatoare lipsei increderii si a intentiei de utilizare a cardurilor si, respectiv, unui nivel foarte ridicat al celor doi indicatori, indexul este de 7,2 in randul persoanelor care utilizeaza cardul si de 2,8 pentru cei care nu folosesc acest instrument. Per total piata, nivelul de incredere in carduri si intentia de utilizare in viitor inregistreaza un scor de 6,5", se arata intr-un comunicat APERO, citat de Mediafax.

In ceea ce priveste tipul de card utilizat cel mai des, 71% dintre respondenti au indicat cardul de debit simplu, 7% pe cel cu descoperire de cont, 4% pe cel de credit si 3% pe cel de cumparaturi.

"In anii urmatori raportul de forte se va schimba in sensul ca posesorii se vor indrepta spre cardul de debit cu descoperire de cont. In ceea ce priveste cei 15% dintre respondentii care nu au carduri, nu se poate spune ca acestia nu au utilizat acest produs la un moment dat, ci ca in prezent nu il folosesc", a spus Catalina Melinte, reprezentant al firmei Nielsen.

Ea a precizat ca utilizarea cardului de debit cu descoperire de cont se coreleaza cu varsta respondentilor, astfel incat persoanele care au intre 25 si 55 de ani utilizeaza acest tip de card intr-o masura semnificativ mai mare comparativ cu tinerii de 18-24 de ani.

Catalin Cretu, director general pentru Romania al Visa Europe, a precizat ca posesorii cardurilor percep ca un singur card este pentru cumparaturi.

"Nu exista un card de cumparaturi. Cu toate cardurile se pot face cumparaturi, dar populatia percepe ca un singur card este destinat pentru acest lucru. Vrem sa se utilizeze toate cardurile pentru cumparaturi", a spus Cretu.

Referitor la frecventa tipurilor de tranzactii efectuate cu cardul, se observa ca retragerile de numerar se realizeaza de catre 39% dintre posesori de doua -trei ori pe luna. Totodata, 24% dintre posesorii de carduri intervievati retrag numerar saptamanal si 27% lunar.

Peste 63% dintre posesorii de carduri nu le utilizeaza pentru plata facturilor, a ratelor sau pe internet. Totusi, aproximativ o cincime dintre detinatorii de carduri le folosesc o data pe luna pentru a plati facturile si ratele.

Posesorii de carduri sunt atenti la suma pe care o au in cont, astfel incat 90% dintre acestia isi verifica soldul cel putin o data de luna.

Studiul, realizat in perioda martie - aprilie 2010, s-a desfasurat exclusiv in mediul urban, in doua etape in cadrul carora s-a discutat cu peste 1.200 de persoane, cu varste cuprinse intre 18 si 55 de ani.