In paralel cu euro, Napoli va introduce propria sa "moneda locala", botezata "napo". De fapt, nu vorbim despre bani, in adevaratul sens al cuvantului, pentru ca nu pot fi folositi ca mijloc de plata, ci doar pentru obtinerea unor reduceri.

Concret, acesti "napo" vor fi distribuiti comerciantilor, turistilor, dar si localnicilor care dovedesc ca isi platesc impozitele. Iar cei care ii detin vor beneficia de o reducere de 10% pentru 10 euro cheltuiti in orasul de la poalele Vezuviului.

Autoritatile locale au in plan sa tipareasca asemenea bonuri in valoare de 70 de milioane de euro. Iar primii "napo" vor fi prezentati peste o saptamana, in cadrul unei ceremonii oficiale.

Comunitatea din Napoli lanseaza unul dintre cele mai ambitioase proiecte de acest fel din Europa, dar mai sunt si altele similare, mai vechi. De exemplu, noua "lira de Bristol". Daca va intrebati, da, are elemente de siguranta impotriva falsificarii. In primul rand o holograma stralucitoare. Apoi o foita aurie cu numarul de serie al fiecarui bilet. Si inca ceva, ce nu gasim nici macar la lira sterlina. Daca apasati un pic cu degetul asupra logo-ului, imaginati-va ca vreti sa controlati autenticitatea. Caldura degetului face ca logo-ul sa dispara.

Lira de Bristol se schimba la paritatea 1 la 1 cu lira sterlina. Insa, cei care o folosesc, sa spunem, in magazine din oras au parte de un discount. Iar comerciantul stie, la randul lui, ca beneficiaza de un bonus, daca se aprovizoneaza de la un furnizor local. Altfel, plateste o taxa de 3%, cand schimba lira de bristol in moneda oficiala.

350 de firme participa la acest plan menit sa stimuleze economia locala.