"Astazi am facut plata din cele peste 500 de milioane DST. Si pentru ca exista asa o preocupare ca o sa facem o pierdere de un miliard, nu stiu cine a facut calculul si cum. Solicit ca si din partea dumneavoastra sa ne explicati cum calculati. Pot sa va spun ca am facut profit si din aceasta rambursare si un profit bunicel, cam cat am facut profit in jumatate de an. Avem in BNR un serviciu special care tine un echilibru al activelor, al rezervelor in diferite valute, face calcule probabilistice, gandeste care e probabilitatea. Spre surpriza celor care au calculat o pierdere, atat pot sa spun societatii romanesti, ca am facut un profit substantial. Nu de proportia pierderilor calculate de nu stiu cine...", a spus Isarescu.

El a amintit BNR a cumparat peste 10 miliarde de euro in intervalul 3,1-3,5 lei/euro, pentru a contracara apreicerea cursului pana la 2,5 lei/euro, asa cum prognozau unii analisti in 2007.

"Deci suntem in pozitia sa facem profit in continuare. Si-l facem (...) Avand in vedere media, inca facem profit din fiecare euro pe care eventual il vindem", a precizat Isarescu.

El a spus ca banca centrala nu este "institut de cercetari", dar obiectivul primordial, ca institutie publica, nu este obtinerea de profit, ci stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara.

"Acesta este obiectivul nostru primordial si incercam sa-l atingem fara sa facem piedere. Dar daca, candva, in fata Romaniei este pusa in balanta stabilitatea preturilor si stabilitatea finanicara si situatia financiara a BNR, primordiala este stabilitatea tarii si nu profitul BNR", a continuat guvernatorul BNR.

El a aratat insa ca specialistii din BNR "nu pot dormi" si nu pot sa uite de costurile cu care banca centrala asigura stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara.

"Avem un departament special de operatiuni si operatiunile nu sunt facute ca sa facem pierdere. Acolo este chiar banking. Avem o directie de contabilitate, de evaluare. Vrem sa nu ajungem niciodata sa cerem unui buget, si asa incarcat, recapitalizarea bancii", a adaugat Isarescu.

Romania a platit Fondului Monetar International (FMI) prima rata, in valoare de peste 670 milioane euro, aferenta acordului stand-by incheiat in 2009.

Potrivit calendarului de plati de pe site-ul FMI, prima transa de rambursare, de 546,25 milioane Drepturi Speciale de Tragere (DST), a avut luni scadenta. Suma reprezinta 672 milioane euro la cel mai recent curs afisat pe site-ul Fondului, de 1,231 euro pentru 1 DST. Cursul prezentat de FMI nu este insa folosit in tranzactii, se precizeaza pe site.

Romania a obtinut in prima parte a anului 2009 un program de finantare externa de 19,95 miliarde euro de la FMI, UE, BM si alte institutii financiare internationale. Componenta FMI din acest program a reprezentat un acord stand-by pe doi ani, de 12,95 miliarde euro, finalizat in 2011. Guvernul a continuat relatia cu Fondul printr-un acord de tip preventiv, de 5 miliarde euro, care va expira in 2013, si ar putea incheia inca un acord, tot pe doi ani.

In 2012 Romania are de plata catre FMI, in contul acordului stand-by, aproximativ 1,3 miliarde DST, echivalentul a 1,6 miliarde euro, reiese din calendarul de plati. A doua transa din imprumut, egala in valoare cu cea de luni, ar urma sa fie achitata pe 6 noiembrie, iar pentru 21 decembrie este programata o plata de 214,75 milioane DST, adica 264 milioane euro.

Anul viitor, Romania are programate plati catre FMI in valoare totala de 4,293 miliarde DST, echivalentul a aproximativ 5,2 miliarde euro la cursul actual. In 2014, suma scadenta va fi de 3,949 miliarde DST - 4,8 miliarde euro, iar in 2015 de 1,242 miliarde DST, adica 1,5 miliarde euro. La inceputul anului 2016 va avea loc ultima plata in contul imprumutului contractat in 2009, in valoare de 96,12 milioane DST, reprezentand aproximativ 118 milioane euro.
 
A venit scadenta

Romania incepe, de astazi, sa returneze banii din imprumutul de 12,95 de miliarde de euro, pe care l-a contractat de la FMI, in 2009. Astfel, BNR va vira, astazi, o rata de peste 670 de milioane de dolari, care vor fi luati din rezerva valutara a bancii centrale.

Romania a contractat, in 2009, un imprumut record de aproape 20 de miliarde de euro, de la FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, pentru care, pana acum, a platit doar dobanzi.

Pana la sfarsitul anului, BNR trebuie sa dea inapoi Fondului aproximativ 1,8 miliarde de euro.

Romania va plati rate similare, din 3 in 3 luni, panja in 2015. In 2013, vom rambursa 5,3 miliarde de dolari, cea mai mare rata din imprumut.

Dupa incheierea acordului din 2009, Romania a mai semnat un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro, acord aflat in derulare.

Acordul cu institutiile financiare internationale a fost incheiat in martie 2011, in prelungirea programului de 20 miliarde euro derulat in perioada 2009-2011.

Autoritatile de la Bucuresti declarau, saptamana trecuta, ca pentru perioada 2013+2015, Romania ar putea avea nevoie de inca un acord de tip preventiv cu FMI.