Board-ul FMI se va reuni, cel mai probabil, in luna martie pentru a discuta pe tema acordului cu Romania, dupa ce o misiune a institutiei financiare se va afla in luna ianuarie la Bucuresti, intrucat nu poate analiza scrisoarea de intentie si memorandumul fara semnatura presedintelui tarii.

Misiunea FMI vine la Bucuresti pentru a doua revizuire a acordului si o analiza a situatiei create prin refuzul presedintelui Traian Basescu de semna memorandumul cu FMI, au declarat surse guvernamentale, pentru Mediafax.

Acordul este in vigoare, insa board-ul FMI nu va mai discuta pe 18 decembrie, asa cum era programat, scrisoarea de intentie si memorandumul cu Romania, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

Voinea a afirmat ca o astfel de situatie poate avea ca efect cresterea costurilor de imprumut ale statului.

El a aratat ca Romania ar putea risca sa piarda anul viitor 1,7 miliarde lei la buget de la Comisia Europeana daca aceasta va constata in ianuarie ca tara se afla in afara acordului cu CE, consecintele fiind taieri de cheltuieli sau introduceri de alte taxe pentru a compensa suma pierduta.

"Romania primepte concret bani de la Comisia Europeana pentru ca se afla in acest acord si anume trebuie sa platim o confinantare doar de 5% la fondurile europene, nu de 15%. In bugetul anului viitor, aceste venituri suplimentare inseamna 1,7 miliarde lei. Daca in ianuarie Comisia Eurpeana va constata ca, neavand bugetul, suntem in afara acordului cu Comisia, atunci exista un risc semnificativ de a pierde acesti bani. Daca se va intampla, fie vor trebui taiate cheltuieli de aceasta suma, fie vor trebui introduce alte taxe care sa compenseze aceasta suma", a spus Voinea, citat de Mediafax.

Intrebat daca se poate renegocia aspectul privind cresterea accizei la carburanti, ministrul a spus ca majorarea a reprezentat cea mai putin dureroasa solutie dintre variantele luate in discutie, precizand doar ca a fost vorba de alte taxe si impozite.

"Continutul memorandumului a fost negociat aici la Bucuresti timp de doua saptamani si in saptamanile premergatoare si la Washington si la Bruxelles. A fost forma la care s-a ajuns cu greu, aceasta acciza a fost cea mai putin dureroasa dintre solutiile avute la indemana pentru a inchide bugetul", a mentionat Voinea.

El a aratat ca se poate renegocia memorandumul in ianuarie, insa bugetul este construit pe aceasta acciza.

"Acesti bani, peste 2 miliarde de lei din acciza, trebuie inlocuiti, daca se renunta la acciza, cu alte surse de venit sau trebuie taiate cheltuieli in valoare de aceasta suma si a treia varianta, sa taiem din deficit, nu este o varianta acceptata", a afirmat Voinea.

Totodata, el a spus ca s-a ajuns la aceasta varianta tocmai pentru a se putea plati pensiile si salariile majorate si pentru a se putea efectua investitii mai mari.

Basescu a precizat, luni seara, ca a informat FMI in legatura cu pozitia sa fata de problema accizei la carburanti, el mentionand ca la vizita delegatiei Fondului din ianuarie se poate renegocia acest punct.

Basescu nu semneaza memorandumul cu FMI, din cauza accizei la carburanti. Voinea: Amanarea acordului ar avea ca efect cresterea costurilor de imprumut