Volumul tranzactiilor, care in august este de obicei redus, fiind o perioada de vacanta, a fost cel mai ridicat din aproape trei ani. 

Investitorii au cautat protectia unor active considerate sigure, precum aurul si obligatiunile suverane americane si germane. 

"Performantele din aceasta luna au fost foarte proaste, din cauza unui mixt de elemente fundamentale venite intr-un interval atat de scurt, incat efectul asupra pietei a fost devastator", a declarat Franklin Pichard, director la Barclays France

Situatia principalilor indici in luna august

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a scazut cu 11% in august, acesta fiind cel mai mare declin lunar de dupa octombrie 2008, dupa prabusirea bancii americane de investitii Lehman Brothers. 

In acest an, FTSEurofirst 300 a coborat cu 14%, cu mult peste declinul de 2,7% al indicelui american S&P 500. 

Indicele londonez FTSE 100 a scazut in august cu 7,2%. Fara cresterea de miercuri, ar fi suferit la randul sau, luna trecuta, cel mai amplu declin dupa falimentul Lehman. 

Indicele DAX al bursei din Frankfurt, care a avut in primele sapte luni performante superioare altor piete europene importante, a scazut in august cu 19%, cea mai grava pierdere dupa septembrie 2002. Investitorii au resimtit  impactul scaderii exporturilor germane. 

La Paris, indicele CAC 40 a scazut cu 11% in aceasta luna. 

Predictii pentru septembrie si decembrie

Septembrie tinde sa fie cea mai slaba luna pentru pietele de capital, cu o scadere medie lunara de 0,7% a indicelui mondial MSCI, in perioada 1971-2010.  In decembrie au avut loc cele mai mari cresteri, cotatiile actiunilor avansand in medie cu 2,2%, informeaza Mediafax