Mai mult, actiunile Intesa SanPaolo, cea mai mare banca de pe piata creditelor de consum din Italia, au fost suspendate pentru scurt timp din cauza scaderilor, informeaza Reuters.  Acestea se aflau in declin cu 4,59% la 11:10 GMT (14:10 ora Romaniei). UniCredit, cea mai mare banca din Italia dupa active, se afla in scadere cu 3,99%. 

Cotatiile bancilor italiene au reflectat evolutia randamentelor obligatiunilor guvernamentale, din cauza expunerii acestora pe titluri emise de stat si a temerilor privind extinderea crizei din zona euro si la Italia, stat cu un nivel ridicat de indatorare. 

Diferenta dintre randamentul obligatiunilor italiene si cel al titlurilor germane a crescut miercuri cu 0,15 puncte procentuale, la 3,05 puncte procentuale. 

"Cineva din strainatate joaca impotriva bancilor italiene folosind spread-ul dintre obligatiunile Italiei si cele ale Germaniei. Atacul speculativ nu vine, insa, doar din strainatate, exista si o baza politica a acestei situatii", a declarat un trader de la bursa din Milano. 

Acesta a citat relatari din presa internationala, inclusiv cotidianul britanic Financial Times, care informa asupra posibilitatii ca un guvern provizoriu de tehnicieni, condus de fostul comisar european Mario Monti, sa puna capat instabilitatii politice generate de executivul condus de premierul Silvio Berlusconi. 

The Economist: Berlusconi, omul care a distrus o natiune. Nereformata, Italia va deveni noua oaie neagra a Europei

Randamentele obligatiunilor italiene au urcat dupa ce ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca Berlinul este impotriva acordarii unei "semnaturi in alb" fondului de salvare al zonei euro pentru achizitia de obligatiuni pe piata secundara.

Citeste si:

Vrei sa circuli cu masina prin centrul Bucurestiului? Vei achita taxa de trecere. VIDEO

Paradoxul companiilor de stat. Desi ar trebui sa scada, numarul angajatilor si remuneratiile cresc. Ce salariati primesc energie gratuita cand ies la pensie

9 secrete pe care companiile le pastreaza cu sfintenie