"Asa cum nu ne-am pierdut cumpatul in vara anului trecut, cand rata anuala a inflatiei a sarit in sus mult si a iesit din interval din cauza secetei si mediului politic nu sarim de bucurie acum nici in sus nici in jos pentru ca rata anuala a inflatiei coboara la niveluri de minime istorice si va continua sa coboare", a declarat joi, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflatiei, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

El a aratat ca cererea interna creste lent si ca situatia economica generala stagneaza.

In ceea ce priveste finantarile, Isarescu a afirmat ca imprumuturile in valuta vor continua sa scada in soldul creditelor, dar cu un ritm mai redus, si ca rata dobanzii la creditele noi in lei, pentru populatie, inregistreaza scaderi semnificative.

Guvernatorul BNR crede de asemenea ca nici clientii nu au incredere in banci si nici institutiile de credit nu au incredere in consumatorii de imprumuturi.

In septembrie fata de luna anterioara, preturile de consum au scazut cu 0,6%, influentate in mare masura de ieftinirea painii, dupa reducerea TVA, astfel ca rata anuala a ajuns la 1,88%.

In prima parte a lunii august Banca Nationala a redus prognoza de inflatie pentru acest an si anul viitor, la 3,1%, de la proiectia anterioara de 3,2%, respectiv 3,3%.