200 de milioane de euro a imprumutat statul roman de la banci europene cu promisiunea ca vor fi renovate sute de scoli din mediul rural. Dar, inainte ca elevii sa profite de pe urma acestor investitii, profita intermediarii.

Mecanismul este simplu: cel care castiga licitatia de la stat, isi pastreaza un procent din bani si subcontracteaza lucrarile altor firme. Acestea sub-contracteaza la aindul lor, pastrand, de asemenea, un procent din suma. Lucrarile au fost date din mana in mana mai departe, astfel incat companiile de constructii intermediare castiga usor fara sa fie nevoie sa bata nici macar un cui.

La Patrauti, in judetul Suceava, desi scoala a fost renovata pe banii primariei anul trecut, anul acesta s-a demolat un corp de cladire. In momentul in care reporterul PROTV a intrebat de bani, cei care sunt acum pe santier, subcontractorii, au dat din colt in colt.

Acelasi dezinteres si la institutiile care ar fi trebuit sa gestioneze aceste fonduri.

Nu doar la Patrauti scoala este facuta cu bani putini. La Stauceni, in Botosani, valoarea contractata a fost de 1.115.000 lei, iar scoala a fost facuta cu 650.000. Profit de aproape 465.000 doar din subcontractare.

Apoi Tutora, judetul Iasi. Statul a platit pentru ea 768.000 de lei, iar scoala a fost facuta cu 530.000. La fel si la Goruni din Iasi, Urecheni din Neamt sau Zamostea din Suceava.

Cum se deruleaza acest program si cine sunt adevaratii beneficiari ai banului public aflati duminica, ora 18.00, intr-o ancheta marca "Romania te iubesc".