Practic, din 50 de miliarde de euro cat insumeaza creditul privat din Romania, aproape 22% reprezinta credite neperformante, adica pentru care nu s-au mai incasat rate de mai mult de 90 de zile, dar in foarte multe cazuri intarzierile depasesc un an atat pe segmentul corporate, cat si in retail, noteaza Ziarul Financiar.

Bancile nu se grabesc sa fata curatenie din mai multe motive Ð de la reglementarile considerate neprietenoase, la absenta unei piete de valorificare, respectiv la preturile foarte mici, pana la teama de imaginea creata de o contractie rapida a bilantului.

„In Romania nu exista ca in SUA o piata secundara a colateralului. Executi o garantie si n-ai cui sa vinzi activul. Apoi, fiecare credit neperformant are un provizion atasat. Daca vrei sa faci curatenie in portofoliu dai tot colateralul la zero, dar iti trebuie bani de-acasa pentru a sustine gradul de acoperire. Este greu sa faci o curatenie rapida atat timp cat nu exista interes la cumparare“, comenteaza Cristian Sporis, vicepresedinte executiv pe divizia corporatii a Raiffeisen.

El spune ca bancile tin creditele proaste in bilanturi si ca sa arate cota de piata, dar de fapt acestea nu reprezinta cota de piata adevarata. „In cel mai bun caz se recupereaza 35-40% din aceste creante. Daca dam la o parte neperformantele vorbim despre un credit neguvernamental curat de aproximativ 40 mld. euro.“

Citeste continuarea pe www.zf.ro.