Initial, fostul premier Adrian Nastase a fost achitat, in 15 decembrie 2011, de catre un complet al Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru faptele de coruptie imputate de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). De asemenea, au fost achitati si Ioan Melinescu si Ristea Proboi, pentru complicitate la fapte de coruptie.

Decizia completul de trei judecatori a fost contestata la cel superior, scrie Mediafax.

Luni, recursul procurorilor a fost respins, astfel ca cei trei sunt achitati definitiv.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, in 15 decembrie, achitarea lui Adrian Nastase pentru dare de mita, a lui Ioan Melinescu, presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) intre anii 2001-2004, pentru sustragere sau distrugere de inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii si a lui Ristea Priboi, consilier al fostului prim-ministru, fost deputat in perioada 2000-2004, pentru complicitate la luare de mita si la dare de mita. DNA a facut recurs la completul de cinci judecatori al ICCJ.

Dosarul se refera la provenienta si circumstantele depunerii sumei de 400.000 de dolari in contul Danielei Nastase, sotia lui Adrian Nastase. Conform unui contract de vanzare-cumparare, suma de 400.000 de dolari, depusa in numerar la o banca, provenea din vanzarea unor bijuterii, tablouri, papirusuri si a altor bunuri de valoare de catre matusa Danielei Nastase, pe nume Tamara Cernasov.