Pentru aceasta perioada economica dificila, Adrian Vasilescu a spus ca ar fi ideal "sa intram in toamna fara masuri complementare", referindu-se l ao eventuala crestere a taxelor.

Desi a martusirit ca nu se poate preciza cu certitudine ca nu va fi nevoie ca aceasta masura sa fie aplicata, Adrian Vasilescu a declarat ca guvernatorul Mugur Isarescu "n-a spus si n-a gandit ca vom ajunge la cresteri de taxe".

Insa este posibil sa fie luata si aceasta masura in cazul in care cele intentionate de Guvern pentru perioada imediat urmatoare esueaza. In situatia aceasta, cresterea taxelor ar fi urmata de o crestere a preturilor, care va avea ca urmare o reducere a puterii de cumparare, la care s-ar adauga inflatia si cresterea somajului – un tablou sumbru al unei posibile stari a economiei romanesti.

"Europa s-a aprins si a dat peste cap si Romania", este de parere consilierul guvernatorului BNR, care crede ca in acest moment "razboiul" cu recesiunea se duce pe trei "fronturi": al sectorului privat, cel bugetar si cel in care este implicata BNR.

Adrian Vasilescu apreciaza ca periculoasa tendinta ascendenta a datoriei publice a Romaniei, cumulata cu cresterea deficitului bugetar, completand ca aceasta situatie a tras atentia FMI si a silit Guvernul sa ia masuri de austeritate severe.

In ceea ce priveste anul viitor, cea mai mare temere a BNR ar fi ca inflatia sa ajunga la un procent format din doua cifre, "ceea ce ar fi dramamtic pentru Romania", a mai spus Adrian Vasilescu. Insa acesta a dat asigurari ca, in acest moment, "toate bancile din Romania sunt in deplina siguranta".