Consiliul Judetean Timis vrea sa ridice cel mai mare parc fotovoltaic din judet, la doar 5 kilometri de Timisoara. Cand va fi gata, ar putea acoperi consumul de energie electrica pentru 15 localitati cu 2.500 de oameni. Investitia: 20 de milioane de euro.

"Intentia noastra este de a produce energie fotovoltaica, de a o duce in reteaua nationala si de a compensa consumul administratiei locale din Timis", a declarat Constantin Ostaficiuc, presedinte Consiliul Judetean Timis.

Un proiect asemanator a fost depus si de comuna Dumbravita. Aici vor fi construite 22 de panouri solare pe doua hectare si jumatate. Investitia: 1,8 milioane de euro. Impreuna vor produce cam 500 de kilovati pe zi, cat sa asigure alimentarea cu energie electrica a institutiilor din localitate, dar si iluminatul public.
 
La Mangalia, locatarii din doua cartiere de blocuri stiu deja cu ce se mananca energia verde.

Aproape 600 de astfel de panouri au fost montate in mai multe zone din oras. Ele asigura in fiecare zi necesarul de apa calda pentru aproximativ 700 de apartamente. Cu ajutorul panourilor, consumul de combustibil necesar pentru producerea de energie termica a fost redus cu 10%."

Intr-o zi cu soare, apa are 85 de grade Celsius si intr-o zi mai nororoasa in jur de 54.

Director la regia de Termoficare Mangalia, Gabriela Grosu spune ca vor sa reduca costul gigacaloriei cu 30%.

Pana la sfarsitul anul viitor, si in localitatea Fierbinti din Ialomita va functiona un parc solar cu o capacitate de 10 megawati.