In prezent, aplicand diverse metode, printre care si camerele video instalate in apropierea bancomatelor, infractorii ajung in posesia datelor secrete care le deschid accesul la contul bancar, dar un card cu cip face aceasta operatiune mult mai dificila, spun expertii.

Incepand din acest an, toate ATM-urile din tarile membre ale Uniunii Europene trebuie sa accepte carduri de credit cu cip, deoarece acestea sunt mai greu de contrafacut.

In prima jumatate a anului 2010, politia din Germania a inregistrat aproximativ 2.000 de furturi de date de pe carduri de plastic la ATM-uri, estimand pagubele provocate la 40 milioane de euro.

Conform estimarilor unor banci germane, 93 de milioane de carduri din Germania dispun deopotriva de banda magnetica si cip, insa va fi nevoie de cativa ani pentru retragerea tuturor cardurilor cu banda magnetica din circulatie.

In Germania, incepand din luna iulie, supermarketurile si centrele comerciale vor accepta doar plata prin intermediul cardului cu cip, iar, din 2012, retragerea de numerar la ATM-urile din Germania se va putea face numai prin intermediul cardurilor cu cip.

Daca in spatiul UE, cardurile cu cip pot fi utilizate si acum, in Turcia sau in SUA, ATM-urile accepta doar cardurile cu banda magnetica.

In Romania, mai multe banci au trecut deja la cardurile cu putin, existand destul de putine exceptii de la aceast regula.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, totodata si presedinte al CEC Bank, a declarat pentru incont.ro ca bancile de la noi au pus in circulatie carduri cu cip in ultima perioada.

"Noi, la CEC, de exemplu, avem numai carduri cu cip", a mai spus seful ARB.