Doamna Maria, din comuna Gura Shutzii, judetul Dambovita, povesteste ca e aproape imposibil sa hraneasca patru copii din putinii bani pe care ii castiga sotul. Femeia, acum insarcinata cu al cincilea copil, se plinge ca pana anul trecut mai avea o gura de oxigen. Primea 200 de lei ca ajutor de la stat. Familia a ramas, insa, fara acesti bani din cauza impozitelor neplatite. Parintii femeii spun ca le e greu sa-si vada fiica in sapa de lemn, dar nici ei nu au cum sa o ajute.

Pentru ca nu si-au platit taxele si impozitele in 2012, 10.700 de famili au patit la fel. Unii au ramas fara indemnizatia de crestere a copilului, altii fara venitul minim garantat si altii fara alocatia de sustinere a familiei. Autoritatile se pregatesc sa suspende platile si pentru cei care au acumulat restante in 2013. Primariile au avut termen pana la sfarsitul lunii aprilie sa trimita Ministerului Muncii listele cu rau-platnici.

"Suspendarea din drepturi va incepe de saptamana viitoare", spune Adrian Toader, director Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS).

Cei care reusesc sa-si achite taxele si impozitele restante in termen de cinci luni vor fi repusi in plata. Vor primi inclusiv suma cuvenita acestei perioade. Daca nu ajung insa, cu datoriile la zi, vor ramane definitiv fara ajutorul de la stat. Vor urma, asadar, alte mii de ajutoare taiate. Statul face exceptie doar in cazul persoanelor singure, care au intretinere unul sau mai multi copii.