Insa conversia de obligatiuni prin care Grecia si-a redus datoria de stat cu peste 100 miliarde euro a indus pierderi mult mai ridicate celor doua banci fata de nivelul estimat la incheierea acordului de fuziune.

Ambele grupuri financiare elene sunt prezente si in Romania. EFG Eurobank controleaza Bancpost.

Fuziunea Alpha Bank Romania - Bancpost ar fi reprezentat cea mai mare consolidare efectuata vreodata in sectorul bancar romanesc si ar fi creat a treia mare banca de pe piata, cu active de 30 miliarde lei. Consiliul Concurentei a aprobat anul trecut fuziunea Alpha Bank Romania cu Bancpost.

"Consiliul Alpha Bank va convoca adunarea generala a actionarilor, unde va propune revocarea deciziei de fuziune adoptata pe 15 noiembrie", a declarat un purtator de cuvant al bancii.

Un alt oficial Alpha Bank a declarat pentru Reuters ca adunarea actionarilor va fi convocata pentru 27 martie.

Expunerea Alpha Bank pe datoria de stat a Greciei este cu aproximativ 50% mai mica decat cea a EFG Eurobank.

Analistii considera ca retragerea Alpha din acord ar putea pregati terenul pentru alte fuziuni sau achizitii in sistemul bancar elen.

Grupul rezultat in urma fuziunii ar fi fost a 23-a banca din zona euro dupa active, cu active totale de 145 miliarde de euro, credite de 98 miliarde de euro si depozite de 68 miliarde de euro.