"M-as referi atat la declaratiile lui David Liddington, din martie, de la Bucuresi, precum si, foarte important, la discursului premierului nostru, David Cameron, pe tema migratiei, sustinut in aprilie. David Cameron a subliniat trei aspecte: in primul rand, vom ridica restrictiile de pe piata muncii la finalul acestui an, ceea ce inseamna ca, din 2014, romanii si bulgarii vor fi tratati pe piata britanica a muncii la fel ca restul cetatenilor europeni", a spus Martin Harris, citat de Mediafax.

El a precizat ca autoritatile din Marea Britanie au in acest moment la Bruxelles o discutie cu partenerii europeni despre eventuale solutii prin care sa elimine aceste temeri si prin care sa respecte aceste libertati de eventualele abuziri.

Despre privatizarile din Romania

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, a declarat ca privatizarea companiilor de stat din Romania nu a reprezentat un proces perfect, el aratand ca ar fi bine sa existe mai multi ofertanti, mai multi investitori, mai mult interes international, noteaza Mediafax.

Martin Harris a aratat ca Romania trebuie sa faca mai multe pentru a starni interesul pentru companiile romanesti pe bursele internationale. 

"Eu mi-as dori foarte mult sa reusesc sa consolidez relatiile dintre Bursa de Valori din Bucuresti si Bursa de la Londra. Cred ca Romania ar trebui sa isi promoveze la Londra zonele in care se poate investi. Sunt de parere ca ofertele publice recente pentru companiile din sectorul energiei chiar au starnit interesul si ca exista dorinta actualmente de a face investitii in Romania, in special intr-un astfel de domeniu", a spus Harris intr-un interviu pentru Gandul.info.

El a aratat ca ar vrea sa vada mai mult in aceasta zona si a precizat ca atragerea de noi investitori nu se rezuma doar la fonduri noi intr-o companie sau alta, ci si la o noua mentalitate a actionarilor, care ajuta la o orientare mai comerciala in aceste companii. 

"Si tocmai de acest lucru avem nevoie. Este important pentru Romania ca aceste companii de stat sa capete o puternica dinamica comerciala", a precizat ambasadorul. 

In ceea ce priveste procesul de privatizare a CFR Marfa, Harris a spus ca FMI este cel indreptatit sa se pronunte, pentru ca este o cerinta care a venit din partea Fondului. "As vrea sa comentez la modul general: cred ca, pe parcursul intregului proces de reformare a unor companii de stat, trebuie sa vedem mai multi ofertanti, mai mult interes international, o diversificare mai mare a investitorilor - fie ca este vorba despre persoane din Romania sau despre fonduri mari de investitii cum exista in Londra, care, de exemplu, sunt printre principalii actionari din Fondul Proprietatea", a spus Harris. 

El a mentionat, raspunzand unei intrebari, ca Guvernul este cel responsabil de atragerea unor investitori noi pentru a cumpara aceste companii, aratand ca Executivul trebuie sa fie primul care sa prezinte oferta si avantajele pe care aceste companii le au de oferit. 

Harris a precizat, totodata, ca in opinia sa reforma companiilor de stat din Romania reprezinta aspectul esential, si nu vanzarea lor. "As spune, mai degraba, ca reforma acestor companii este aspectul esential. Nu (vanzarea - n.r.), pentru ca exista mai multe elemente ale acestei reforme. Vanzarea unor actiuni ale acestor companii face parte din aceasta reforma si, in unele cazuri, privatizarea lor. Exista, insa, metodologii diferite care se aplica de la caz la caz", a spus Harris.