Cu totii au fost pusi sub acuzare, suspectati ca au pagubit statul roman cu peste 120 de milioane de euro, prin rambursari ilegale de TVA, ca urmare a unor tranzactii intracomunitare.

Intre 2010 si 2012, reteaua investigata de DIICOT dezvoltase un circuit evazionist complex, generand prejudicii statului de 40 de miliarde de lei anual. 

In acest caz complex vor fi aduse la audieri 125 de persoane.

Senatorul de Giurgiu, Cezar Magureanu, fiica si ginerele sau sunt implicati se pare in aceasta retea de evazionisti, alaturi de Octavian Grecu, zis Butoane.

Comunicatul integral al DIICOT

La data de 24.07.2012, procurori din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul I.G.P.R. – D.C.C.O. si I.G.P.F., au procedat la destructurarea unui grup infractional organizat cu legaturi transfrontaliere, specializat in obtinerea unor importante beneficii financiare, ca urmare a derularii unor operatiuni de import sau achizitii / livrari intracomunitare de bunuri, neinregistrarea in documentele contabile a operatiunilor realizate si / sau inregistrarea de operatiuni nereale, in scopul obtinerii rambursarii ilegale de TVA. 

In acest scop, sunt in curs de efectuare un numar de 256 perchezitii domiciliare, pe raza municipiului Bucuresti si a judetelor Giurgiu, Arges, Ilfov, Buzau, Gorj, Dolj, Timis, Bihor, Constanta si Valcea.  In mod concret, activitatea infractionala a vizat tranzactiile comerciale intracomunitare cu zahar si a gravitat in jurul urmatoarelor firme sau grupuri de firme:- S.C. LEMARCO S.A. Bucuresti – reprezentata de invinuitul CONSTANTIN TUDOR; S.C. DUCTIL ROM S.A. Bucuresti – reprezentata de invinuitul STUPARU SORIN; S.C. NOVICIO FOOD & BEVERAGE S.R.L. Ilfov - reprezentata de invinuitul SAIKALY NICOLE; S.C. VEGA TRADE COMODITIES S.R.L. Giurgiu – reprezentata de invinuitii GAZDAC SORIN ADRIAN si GAZDAC RALUCA LIVIA IOANA. 

Activitatea infractionala a acestor invinuiti a fost sprijinita in diferite forme de catre numitii: DRAGAN NICUSOR, director general adjunct in cadrul A.N.A.F.; STROE DAN – director achizitii in cadrul A.N.A.F.; NAIPEANU ELENA-MADALINA – angajat D.G.F.P. Giurgiu; PACALA NADIA – comisar in cadrul Garzii Financiare Centrale; POPA GEORGE, IONESCU BOGDAN, ZABAVA MARIN, SEBE STELIAN, PENCIU MIHAITA – comisari in cadrul Garzii Financiare Giurgiu. 

De asemenea, activitatea infractionala realizata de catre invinuiti pe raza judetului Giurgiu, a fost sprijinita de catre invinuitul GRECU OCTAVIAN zis „BUTOANE”.  La activitatea infractionala a invinuitilor GAZDAC SORIN ADRIAN si GAZDAC RALUCA LIVIA IOANA, a contribuit si numitul MAGUREANU CEZAR MIRCEA, dar, data fiind calitatea acestuia de senator in Parlamentul Romaniei, contributia acestuia va fi analizata intr-o cauza penala separata. 

Cercetarile efectuate pana la aceasta data au concluzionat faptul ca, in perioada anilor 2010 – 2012, prin crearea unui circuit evazionist complex, prejudiciul cauzat bugetului de stat depaseste suma de 40 milioane de euro anual. 

La sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrala urmeaza a fi conduse, in vederea audierii, aproximativ 125 de persoane, fata de care s-a inceput urmarirea penala pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, prev. si ped. de art. 7 din Legea nr. 39/2003, evaziune fiscala, prev. si ped. de art. 4, 8, 9 din Legea nr. 241/2005 si spalarea banilor, prev. si ped. de art. 23 din Legea nr. 656/2002. 

Suportul informativ al operatiunii a fost asigurat de catre Serviciul Roman de Informatii si S.I.P.I. Giurgiu. Activitatea investigativa a procurorilor D.I.I.C.O.T. a beneficiat si de aportul calificat al conducerii A.N.A.F. precum si al Garzii Financiare – Comisariatul General.  La realizarea actiunii au participat efective de jandarmi din cadrul Jandarmeriei Romane – Gruparea Mobila „Vlad Tepes”.