Noul nivel al ratei dobanzii de politica monetara se va aplica de la 1 aprilie. 

Totodata, BNR a decis ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitaților permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la plus/minus 1,75 puncte procentuale, de la plus/minus 2 puncte procentuale, astfel ca rata dobanzii aferente facilitații de creditare (Lombard) se va reduce, de la 1 aprilie, de la 4,25% la 3,75% pe an, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se menține la 0,25%, se arata intr-un comunicat.  Banca centrala pastreaza gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.

"Acesta ar putea fi ultima reducere a dobanzii de politica monetara din actualul ciclu, cele mai multe estimari pentru orizontul decembrie 2015 aratand o dobanda de 2%. In paralel, cei mai multi dintre participanti estimeaza reducerea rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei pana la 8% in decembrie 2015, precum si a celor aferente pasivelor in valuta pana la 12% in decembrie 2015", reiesea dintr-un sondaj realizat de Asociatia Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) in randul membrilor, potrivit Mediafax.

Nivelul dobanzii cheie s-ar putea mentine la 2% pana la finalul anului viitor, insa estimarile analistilor variaza intre 1,75% si maxim 2,75%, un numar de participanti la sondaj prognozand un ciclu de majorare a dobanzii in 2016.

Totodata, rezervele minime obligatorii (RMO) ar putea fi reduse in continuare pe parcursul anului viitor, pana la 6% in cazul celor in lei si 8% in cazul celor in valuta.

Consiliul de Administratie al BNR a taiat la inceputul lunii februarie rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 2,5% la 2,25%, un nou minim istoric, precum si ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitatilor permanente la 2 puncte procentuale.

Aceasta a fost a cincea taiere de dobanda dupa reluarea ciclului de scadere, in luna august a anului trecut, cand a aplicat o scadere cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%. Din august 2014, fusesera operate patru reduceri, din care ultima la inceputul acestui an.

De asemenea, BNR a decis in februarie mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, la 10%, respectiv 14%.

Ultima interventie a bancii centrale pe partea de rezerve minime a fost in noiembrie, cand a redus ratele RMO pentru pasivele in valuta de la 16% la 14%, cele in lei fiind mentinute la 10%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat dupa sedinta CA din februarie ca Banca Nationala mai are spatiu de taiere a dobanzii, avand in vedere nivelurile actuale ale inflatiei, dar si prognoza pentru finalul anului, precizand ca reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii ar putea fi reluata spre primavara-vara.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in ianuarie 2008 si care reuneste circa 60 de profesionisti care activeaza in sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital, companii din economia reala.