Inspectorii din partea Uniunii Europene si Fondului Monetar International au plecat din Grecia pe 2 septembrie, insa au suspendat discutiile pentru cea de-a sasea transa. Guvernul a ratat tintele fiscale din acord si nu a reusit la acea data sa convinga creditorii internationali ca masurile de austeritate si reformele adoptate califica statul pentru continuarea.

Anticiparile analistilor

In pofida tensiunilor, analistii cred ca discutiile se vor incheia cu plata transei de 8 miliarde euro, bani de care statul are nevoie disperata pentru a evita intrarea in faliment luna viitoare. 

"Cred ca ministrii finantelor din zona euro vor debloca, in final, urmatoarea transa din ajutoarele financiare catre Grecia. Nu vor indrazni sa inchida robinetul Greciei acum, este o decizie politica", comenteaza economistul Commerzbank Joerg Kraemer. 

Plecarea misiunii UE/FMI la inceputul acestei luni a dat nastere la speculatii despre intrarea Greciei in faliment, liderii de la Atena, Bruxelles si Washington temandu-se ca un astfel de incident ar putea pune in pericol sistemul financiar global. 

Guvernul elen a decis in final sa reduca salariile din sectorul public cu 20%, sa dea startul unor concedieri masive in randul bugetarilor si sa creasca puternic taxele pe proprietate, inchizand in acelasi timp "buclele" din lege care avantajau evazionistii. 

Inainte sa revina la Atena, misiunea UE/FMI a cerut asigurari scrise din partea autoritatilor elene ca noile angajamente fiscale si de reforma vor fi indeplinite, subliniind lipsa de incredere in liderii greci dupa derapajele fiscale repetate si intarzierea reformelor si privatizarilor. 

Guvernul elen a intrat joi dimineata in sedinta, pentru a discuta o noua scara de salarizare pentru functionarii publici si pentru a stabili cum va fi aplicata o masura prin care 30.000 de angajati din sectorul public vor lucra pe 60% din salariu timp de 12 luni. In aceasta perioada, cei 30.000 de salariati vizati trebuie sa-si gaseasca un alt loc de munca la stat, sau vor fi concediati, informeaza Mediafax.

Citeste si:

Daniel Daianu, fost ministru de finante, despre inchiderea fabricii Nokia de la Cluj: "Este o stire foarte rea, dar investitiile de tip vagabond sunt foarte riscante din punct de vedere al tarii gazda"