"Desi nu va exista o crestere a impozitului pe venit in acest an, nu excludem aceasta posibilitate pentru anii urmatorii. In plus, nu eliminam posibilitatea cresterii altor impozite pe parcusul acestui an, vazand cat de optimista este partea de venituri a bugetului", se arata intr-un raport al BCR.

Analistii BCR raman sceptici cu privire la executia bugetara din acest an, avand in vedere o serie de puncte slabe care au marcat evolutiile recente, cum ar fi colectare redusa a veniturilor, evaziunea fiscala de amploare, mediul fiscal volatil, absorbtia slaba a fondurilor europene, reformele mult intarziate din sanatate, educatie sau pensii, lipsa progresului in eficientizarea companiilor problema.

Consiliul Fiscal, singurul organism independent care emite opinii expert cu privire la bugetul de stat si executia bugetara, arata ca veniturile aferente anului 2015 sunt supraevaluate cu 0,6% din PIB, adica 4,2 miliarde lei. In schimb, cheltuielile sunt subdimensionate cu circa 0,7% din PIB (sau 4,9 miliarde lei), noteaza economistii BCR.

Exista un numar de elemente in actualul buget care nu se coreleaza destul de bine sau nu sunt destul de transparente pentru crea certitudinea ca intr-adevar acest buget este realizabil, considera analistii bancii.

Analistii BCR apreciaza ca "partea descriptiva a bugetului pe 2015 este in general o copie fidela a celui anterior, fiind o colectie de cifre si tinte generale, insa lipsindu-i elementele de detaliu care sa-l faca mai digerabil" si subliniaza ca bugetul fundamenteaza consolidarea fiscala in mare masura pe scaderea cheltuielilor de personal si a celor cu bunurile si serviciile.

"Privim cu multa precautie modul in care guvernul intentioneaza sa continue consolidarea fiscala – ceruta de Comisia Europeana – concomitent cu cresterea volumului investitiilor, atat timp cat colectarea veniturilor la buget ramane sub 32% din PIB", se mentioneaza in raportul BCR.

Economistii BCR considera ca principalul risc al executiei bugetare este acela de a limita cresterea deficitului bugetar prin sacrificarea, la fel ca si in 2014, a investitiilor publice.

Guvernul intentioneaza sa creasca investitiile cu nu mai putin de 24% in acest an, dupa ce mai multe proiecte de infrastructura au fost oprite in 2014.

"O lista lunga de obiective, cerinte si un tabel cu 25 de proiecte de infrastructura de implementat au fost prezentate, dar, la fel ca si alta data, nu au fost precizate cifre si termene de realizare concrete", se arata in raport.

BCR estimeaza ca economia Romaniei va creste cu 2,2% in acest an si cu 2,7% anul viitor.