"Am crescut estimarea inflatiei la 4%, avand ca motiv principal productia agricola slaba, cu impact direct asupra inflatiei, intrucat produsele alimentare detin 37% din cosul de consum", a declarat joi, intr-o conferinta de presa, economistul-sef al BCR, Eugen Sinca. 

Eugen Sinca a aratat ca inflatia este influentata puternic si de cursul de schimb, in conditiile in care atunci cand leul se depreciaza cresc preturile, insa o scadere a cotatiilor nu este urmata si de reducerea preturilor.  Sinca a precizat ca estimarea inflatiei a fost ajustata si cu cresterea preturilor gazelor in gospodarii si la companii, dupa cum a declarat seful misiunii FMI, la ultima vizita in Romania.  Erik de Vrijer a anuntat necesitatea cresterii pretului gazelor naturale, din septembrie, cu 5% pentru consumatori si 10% pentru companii. 

"Este posibil ca in septembrie inflatia sa iasa din tintele BNR, de 4%, la 4,1-4,2%, urmand ca pe final de an sa se inscrie in 4%, limita superioara a BNR. Nu excludem insa ca la sfarsitul anului, in decembrie, cresterea inflatiei sa fie si de 4,2%", a mentionat Eugen Sinca.

Eugen Sinca a aratat ca in prima parte a anului viitor inflatia ar putea iesi din nou din tinta. Analistii BCR prognozeaza pentru 2013 o inflatie de 3,5%. 

Potrivit BCR, presiunile inflationiste au determinat banca centrala sa apere leul mai mult decat in trecut, iar ajutorul BNR a venit prin limitarea lichiditatii oferite pietei, prin tranzactii repo, la patru miliarde de lei in ultima perioada, jumatate din nivelurile inregistrate in iunie si iulie. 

Eugen Sinca estimeaza ca in septembrie cotatiile vor cobori pana la 4,4 lei pe euro, iar in apropierea alegerilor parlamentare de la finele anului moneda nationala sa se deprecieze la 4,55 lei pe euro. 

Eugen Sinca a aratat ca banca centrala se va folosi de toate instrumentele pe care le are la dispozitie pentru a tine inflatia la un nivel de sub 4%. 

Ministerul Finantelor ar putea avea o emisiune de eurobonduri de cel putin un miliard de euro spre finalul anului, intrucat la licitatiile anterioare de pe piata interna institutia a respins ofertele din cauza randamentelor in crestere, a mai spus Eugen Sinca.

El a mentionat ca o relaxare a dobanzii de politica monetara de catre Banca Centrala Europeana in urmatoarea sedinta din 6 septembrie ar putea ajuta Ministerul Finantelor pentru emisiunea de eurobonduri pe pietele internationale.  Totodata, el a aratat ca daca Romania s-ar putea finanta de pe pietele internationale s-ar opri cresterea randamentelor pe piata interna.  Economistul-sef al BCR nu a exclus si o posibila iesire a Ministerului Finantelor pe piata din SUA.

Sursa: Mediafax