Din pacate, pana acum, "semnalul" nu a ajuns la dobanzile la credite. Dimpotriva, bancherii au dat la inceputul acestui an semnale de scumpire a creditarii prin cresterea marjelor fixe, in conditiile in care platesc la randul lor mai mult pentru a atrage resurse de la clienti. 

Totusi costurile la care bancile se imprumuta intre ele au scazut constant in ultimele luni datorita lichiditatii abundente de pe piata.  Or, economia reala are nevoie de scaderea costurilor de finantare pentru stimularea cererii interne, in conditiile in care exporturile, cel mai probabil, vor frana din cauza incetinirii cresterii economice a principalilor parteneri comerciali ai Romaniei. 

"Procesul dezinflationist puternic pe care economia romaneasca s-a situat din a doua parte a anului 2011, perspectivele privind o inflatie moderata in anul 2012 (medie de 3%), precum si mentinerea deficitului de cerere in economie sustin acest ciclu de taiere a dobanzii de politica monetara, fiind asteptata o reducere de inca 25 de puncte de baza (la 5,5%) in sedinta de joi", a comentat Catalina Molnar, senior economist RBS Bank. 

BNR a dat in noiembrie 2011 semnalul unui ciclu de relaxare a politicii monetare, care sa ajute economia sa iasa de sub amenintarea recesiunii, reducand dobanda-cheie la 6% dupa un an si jumatate in care a tinut-o inghetata la 6,25%. In ianuarie, banca centrala a operat o noua ajustare a dobanzii de politica monetara, pana la 5,75%.  BNR a reusit in 2011 sa atinga tinta de inflatie pentru prima data in ultimii cinci ani, iar unii analisti cred ca exista sanse ca obiectivul sa fie atins si in 2012. Inflatia anuala a coborat in decembrie la 3,14%, nivelul minim al ultimilor 20 de ani, incadrandu-se in intervalul tintit pentru 2011, de 2-4%.

Citeste parerile analistilor despre acest subiect si afla ce se va intampla cu rezervele minime pe www.zf.ro