Potrivit Erste, criza sanitară ar putea provoca o scădere de două cifre a Produsului Intern Brut al României în trimestrul al doilea al acestui an, care va fi urmată, însă, de o relansare de două cifre în trimestrul al treilea, impulsionată de stimulentele fiscale şi monetare semnificative adoptate pe plan intern şi internaţional.

"Aceasta va deteriora şi mai mult finanţele publice slabe astfel că deficitul bugetar ar putea să se agraveze până la 7,3% din PIB", se arată într-un raport elaborat de analiştii Erste Bank, preluat de Agerpres.

În schimb, aceştia şi-au revizuit în jos estimările privind rata inflaţiei la finele lui 2020, până la 2,8%, de la 3,4% anterior, în principal ca urmare a scăderii bruşte a preţului petrolului dar şi a şocului semnificativ la adresa cererii.

Analiştii subliniază însă că prognozele economice sunt influenţate de foarte multe incertitudini variind de la durata şi severitatea pandemiei de COVID-19 şi până la comportamentul consumatorilor după criză.

Plecând de la ipoteza că cea mai mare parte a şocului care a început la mijlocul lunii martie va dispărea până la finele lunii mai, analiştii Erste Bank sunt de părere că PIB în trimestrul al doilea ar putea să se contracte cu 15,2% comparativ cu primul trimestru.

În trimestrul al treilea însă, ca urmare a stimulentelor fiscale şi monetare uriaşe introduse atât la nivel intern cât şi peste hotare, analiştii Erste Bank sunt de părere că PIB va înregistra un avans de 12,8%, comparativ cu trimestrul al doilea, care va fi urmat de o expansiune de 0,7% în ultimul trimestru.

"Prognozăm că pe ansamblul anului Produsul Intern Brut se va contracta cu 4,7%. Relansarea este posibil să continue în 2021, când PIB ar urma să înregistreze un avans de 3,9%", susţin analiştii Erste.

Deteriorarea perspectivelor de creştere ar urma să majoreze deficitul bugetar cu aproximativ 2,8 puncte procentuale. La aceasta se adaugă şi cheltuielile publice extraordinare care ar urma să majoreze deficitul bugetar cu alte 1,5 puncte procentuale. Adunând toate aceste aceste elemente, deficitul fiscal ar putea ajunge la 7,3% din PIB în acest an.

Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene. 47.700 de angajaţi deservesc 16,2 milioane de clienţi în cadrul a 2.500 de filiale din 7 ţări (Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia). La sfârşitul lui 2018, Erste Group deţinea active totale în valoare de 236,8 miliarde de euro, înregistra un profit net de 1,79 miliarde de euro, precum şi un indice al capitalului comun de rangul 1 (Basel 3 implementat integral) la 13,5%.

Banca Comercială Română (BCR) este membră a Erste Group. BCR oferă gama completă de produse şi servicii financiare prin intermediul unei reţele de 21 de centre de afaceri şi 22 de birouri mobile dedicate companiilor şi 431 unităţi retail localizate în majoritatea oraşelor din întreaga ţară cu peste 10.000 de locuitori. Banca are o reţea naţională de peste 2.000 de bancomate şi 15.300 de terminale pentru plată cu cardul la comercianţi.