"Aceasta estimare (privind mentinerea ratei dobanzii - n.r.) apartine tuturor persoanelor care au raspuns la sondaj. Peste 85% dintre cei care au participat la sondaj considera ca rezervele minime obligatorii vor ramane nemodificate in luna august, atat pentru lei, cat si pentru valuta. Restul participantilor estimeaza reduceri ale acestora. Pentru luna decembrie 2012, estimarea membrilor AAFBR care au raspuns la sondaj plaseaza dobanda de politica monetara la 5,25%. Rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi reduse la 13% pana la finalul anului 2012, numarul participantilor la sondaj care vad o relaxare a politicii monetare pe aceasta cale fiind in crestere fata de sondajul anterior. Rezervele minime obligatorii pentru valuta ar putea fi nemodificate pana la finalul anului 2012", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), preluat de Mediafax.

Potrivit sondajului AAFBR, anul 2013 ar putea aduce o reducere a dobanzii de politica monetara la 5% si o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru lei pana la nivelul de 10% in luna decembrie. Rezervele minime obligatorii pentru valuta ar putea ramane la nivelul de 20% si in luna decembrie 2013.

BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale de la inceputul acestui an, astfel ca acum dobanda cheie este la minimul istoric. La inceputul lunii mai, BNR a oprit insa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

Concomitent a incetat scaderea randamentelor cerute la licitatiile organizate de Finante pentru vanzare de titluri de stat.