Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis la 1 iulie sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an si sa reduca ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta ale institutiilor de credit, de la 18% la 16%, iar pentru cele in lei au ramas la 12%, scrie Mediafax.

Analistii considera, potrivit opiniilor exprimate intr-un sondaj intern al asociatiei, ca banca centrala ar putea reduce dobanda cheie la 3,25% pana la finalul anului, jumatate dintre acestia fiind de parere ca scaderea ar putea fi decisa in sedinta CA din 4 august, cand va fi aprobat si raportul asupra inflatiei.

Mai mult, scaderea ar continua pe parcursul anului viitor astfel incat sa ajunga la un nivel de 3% la finele lui 2015.

Analistii estimeaza ca rezervele minime obligatorii la lei ar putea fi reduse la 10% pana la finele lui 2014 si la 8% pana la sfarsitul anului viitor, in timp ce RMO in valuta s-ar mentine la 16% in acest an, pentru a cobori la 14% anul viitor, cel mai prrobabil in decembrie.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a admis, dupa sedinta CA din iulie, ca banca centrala ar putea decide o noua reducere a dobanzii cheie., in masura in care traiectoria de scadere a inflatiei este una de durata.

"A fost bine pozitionata pana acum (rata dobanzii de politica monetara, situata la 3,5% -n.r.), suntem intr-un proces de considerare, ca sa nu zic de reconsiderare, sa vedem in ce masura traiectoria (inflatiei - n.r.) este una de durata", a spus Isarescu.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in ianuarie 2008, reunind 60 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, companii de asigurari si din piata de capital.