"Tarile din Europa de Est au trecut printr-o perioada buna in ultimii ani. Toate au profitat de pretul scazut al petrolului, care a tinut inflatia scazuta si a stimulat cheltuielile de consum... In prezent, insa, lucrurile incep sa se schimbe. Exista mai putina oferta pe piata muncii si am asistat la o crestere semnificativa a inflatiei. Se pare ca lucrurile incep sa revina la normal", a declarat William Jackson, economist sef la Capital Economics, potrivit caruia Romania va deschide calea cu o prima majorare de dobanda in al doilea trimestru al acestui an.

La fel ca si in restul lumii, inflatia in Europa de Est este stimulata de revenirea pretului la petrol. Insa, in cazul Romaniei, Poloniei si Ungariei, evolutiile de pe piata muncii ar putea fi mai importante.

"Problema deficitului de mana de lucru s-a agravat in toate cele trei tari si este cea mai grava in Ungaria unde 70% dintre companii au declarat ca lipsa de mana de lucru disponibila le afecteaza afacerile", a precizat Arko Sen, analist la Bank of America Merrill Lynch.

Chiar daca Romania inregistreaza in continuare deflatie, analistii de la Capital Economics se asteapta ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa fie prima care reactioneaza prin majorarea dobanzilor. Avand in vedere politica fiscala expansionista a autoritatilor de la Bucuresti, Capital Economics considera ca inflatia va ajunge la 3,5% in 2018 si, in consecinta, prognozeaza o inasprire a politicii monetare cu 100 de puncte de baza in acest an, ceea ce ar duce rata dobanzii de politica monetara la 2,75%, iar prima majorare a costului creditului ar urma sa fie adoptata in al doilea trimestru.

Peter Attard Montalto, economist la Nomura, se asteapta si el ca BNR sa inaspreasca politica monetara cu 100 de puncte de baza, dar, spre deosebire de analistii de la Capital Economics, crede ca majorarea dobanzii de baza va incepe in a doua jumatate a lui 2017. Montalto se asteapta la o inasprire similara a politicii monetare in Polonia, dar intr-un ritm mai lent, cu o prima majorare in luna noiembrie, care sa declanseze un ciclu de inasprire pe parcusul a 18 luni.

Astfel de majorari de dobanda par dramatice comparativ cu evolutiile din zona euro, unde relaxarea cantitativa pare a fi cuvantul de ordine. Chiar daca rata inflatiei in zona euro ar urma sa creasca pana la 1,9% in acest an, Bank of America Merrill Lynch mizeaza pe o revenire pana la 1,4% in 2018, ceea ce ar elimina probabilitatea chiar si a unei modeste majorari a costului creditului.