Andreea Vass afirma ca vulnerabilitatile externe sunt mai bine gestionate acum pentru ca "suntem mai pregatiti decat in 2009".

"Datoria publica, chiar daca este mai mare acum decat in 2008, nu e o vulnerabilitate. Datoria externa pe termen scurt totala, cea publica si cea privata conteaza ca vulnerabilitate. Din acest punct de vedere, acordul cu FMI este o plasa de siguranta", afirma Vass.

Andreea Vass mai spune ca cel mai important canal prin care s-ar putea transmite criza in Romania este dependenta de exporturilepe pietele externe.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: Nu sunt semne de criza financiara in Romania

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spune, pe de alta parte, ca s-a deschis o supapa pentru tensiunea acumulata pe pietele financiare mondiale prin caderea de joi, dar ca tendinta este spre reechilibrare.

"Vom mai vedea in ziua de luni cum evolueaza pietele, dar opinia mea este ca o mare parte din tensiune deja s-a eliminat. Unii au spus cuvantul crah, altii au spus ca a fost ceva asemenea prabusirii Lehman Brothers, dar este o eroare capitala", este de parere Adrian Vasilescu. "Doar prabusirea Trezoreriei SUA ar fi avut consecintele caderii Lehman Brothers, daca nu se intelegeau republicanii si democratii asupra limitei de indatotare a SUA", a spus Vasilescu.

Adrian Vasilescu mai spune ca piata noastra de capital a cazut mai puternic decat pietele din Europa de Est, explicatia fiind ca bursa romaneasca nu reflecta decat foarte slab realitatea economica.

Citeste mai multe pe www.zf.ro.