Los Angeles Times citeaza documente depuse la tribunal in timpul falimentului Lehman, pierdute printre cele cateva milioane de pagini care descriu in detaliu cel mai zguduitor faliment din istorie, catalizatorul crizei financiare mondiale din 2008-2009, scrie Mediafax.

Documentele arata lista celor mai bine platiti angajati ai bancii, care au primit intre 8 si 51 milioane de dolari in bani, actiuni si alte forme de remunerare.

Nu se stie insa daca angajatii au apucat sa vanda actiunile inainte de falimentul bancii.

Pachetele financiare generoase acordate cu numai cateva luni inainte de colapsul Lehman au provocat uimire in randul expertilor in compensarea angajatilor de top, evidentiind inca odata cultura banilor de pe Wall Street, care a avut o contibutie decisiva la declansarea crizei financiare.

"Multa lume o sa fie uimita de cat de bine erau platiti unii. Nu este o situatie in care doar cinci sau sase oameni primesc mult", observa un expert american in compensatii financiare.

Lehman Brothers a intrat in faliment in septembrie 2008, dupa pariuri masive pe credite ipotecare subprime care s-au dovedit fara valoare dupa caderea pietei imobiliare.

Inaintea crizei imobiliare din SUA, cand preturile locuintelor erau in crestere exploziva, titlurile de valori mobiliare compuse din credite ipotecare erau cel mai "fierbinte" activ de pe Wall Street.

A renascut dintre daramaturi. Lehman Brothers, banca a carei prabusire in 2008 a declansat criza financiara mondiala, a iesit din faliment