Membrii Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP) din cadrul Directiilor Regionale ale Finantelor Publice dau in judecata angajatorii si presedintele ANAF, motivat de faptul ca s-a dispus echivalarea pe functii publice similare fara a se tine cont de dispozitiile OUG 43/2016, precum si de interpretarile oficiale date de Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, creand astfel un prejudiciu major tuturor angajatilor din structurile teritoriale ale finantelor publice. Subiectivismul in aplicarea legii, intr-o tara membra UE si condusa, dupa cum ne placea sa spunem pana astazi, de tehnocrati, nu este asumat si agreat de finantisti, punandu-se astfel un mare semn de intrebare asupra obiectivitatii administrarii fiscale”, se arata in document.

SNFP face apel la prim-ministrul Romaniei, Dacian Ciolos, ca autoritate responsabila in inlaturarea derapajelor de la legea pe care insusi Guvernul a aprobat-o, “sa intervina, intr-un moment de maxima tensiune teritoriala, pentru a elimina suspiciunea ca exista o intelegere guvernamentala in aplicarea subiectiva a legilor”.

“Precizam faptul ca organizatia noastra a negociat la nivelul Ministerului Muncii echivalarea salariilor pe functii publice similare, motiv pentru care ne vedem obligati sa ne folosim de toate mijloacele sindicale in vederea aplicarii actului normativ aprobat de Guvern”, mentioneaza sursa citata.

Potrivit presedintelui Sindicatului National al Functionarilor Publici, Sebastian Oprescu, este vorba despre o eliminare a discriminarilor intre functionarii publici care lucreaza in subordinea aceleiasi institutii publice.

“Este vorba despre o eliminare a discriminarilor intre functionarii publici care lucreaza in subordinea aceleiasi institutii publice, aici este vorba de ANAF. Toate institutiile publice din subordinea ANAF trebuie echivalate din punct de vedere salarial. Acest lucru nu este respectat in momentul de fata de conducerea ANAF, drept pentru care colegii mei din teritoriu au hotarat sa faca, pe deoparte, actiuni de protest, iar pe de alta parte sa mearga si pe calea instantelor de judecata pe motiv ca legea nu se aplica in spiritul si litera ei, asa cum de fapt o si interpreteaza printr-o adresa oficiala Ministerul Muncii', a spus Oprescu, la Digi 24, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, protestele vor avea un caracter spontan.

Este vorba de o tensiune teritoriala si din partea membrilor mai multor sindicate si de aceea in momentul de fata, vazand si situatia cu declararea ilegala a grevelor din Romania, colegii mei prefera sa faca proteste spontane si nu greve organizate din punct de vedere juridic. S-a scos din interiorul grupului de institutii din subordinea ANAF, atunci cand discutam de echivalarea salariilor pe functii publice similare, s-a scos una din institutiile care avea cu 5% salariile mai mari decat celelalte institutii publice. Pentru a nu da acea crestere salariala de 5%, au preferat sa scoata aceasta institutie din punct de vedere decizional, nici macar din punct de vedere legal, din grupul de institutii care faceau obiectul echivalarii si acesta este motivul pentru care Ordonanta 43 nu se aplica in totalitate”, a explicat presedintele SNFP.