Proiectul de lege arata ca reducerea contributiilor sociale obligatorii datorate de angajator se poate acorda numai in conditiile in care angajatorul nu a efectuat disponibilizari de personal, din initiativa sa, in ultimele trei luni de la solicitarea scutirii de la plata. 

Facilitatea se va aplica angajatorilor incepand cu luna urmatoare stabilirii raporturilor de munca. In situatia in care se realizeaza cu data de intai a lunii, scutirea de la plata contributiilor sociale datorate de angajatori se acorda incepand cu aceasta data, mai prevede propunerea legislativa. 

Potrivit expunerii de motive, initiatorii spun ca in Romania somajul in randul tinerilor a crescut alarmant in ultimii ani, mai ales la cei in varsta de pana la 25 de ani. 

"In prezent, in jur de 80.000 de absolventi de liceu si facultate nu reusesc sa-si gaseasca o slujba si un loc decent in societate, anul trecut aproximativ 22% din tineri nefiind incadrati in munca, procentul fiind in crestere alarmanta", se mai arata in document.

Propunerea legislativa va fi dezbatuta de Senat in calitate de prima Camera sesizata, forul decizional fiind Camera Deputatilor. Consiliul Legislativ a avizat favorabil propunerea deputatilor PDL si ai minoritatilor, precizand, insa, ca este necesar un punct de vedere al Guvernului, in conditiile in care legea afecteaza bugetul de stat.

Sursa: Mediafax