"De ce 15 ani de cotă unică? Ei bine, pentru că vorbim de 1 ianuarie 2005, anul introducerii cotei unice. De ce am ales ales această temă pentru conferinţa noastră? Credem că această cotă unică reprezintă un punct de referinţă în fiscalitatea din România şi spun acest lucru din două motive. În primul şi în primul rând, cota unică a avut un impact benefic, major, asupra economiei româneşti încă de la început şi a continuat şi în zilele noastre. Al doilea motiv pentru titulatura conferinţei noastre 15 ani de cotă unică îl reprezintă faptul că este poate cea mai stabilă, să spun, măsură din arealul fiscal şi care a rezistat extrem de bine, mai ales că în mediul fiscal din România vorbim foarte mult de o instabilitate sau o incertitudine", a spus Daniel Anghel.

Potrivit lui Daniel Anghel, cei 15 ani de la introducerea cotei unice au fost şi 15 ani de schimbări din perspectivă fiscală.

"Doar dacă ne referim la Codul Fiscal, de exemplu, vorbim de mai bine de 218 acte principale de modificare a Codului Fiscal în aceşti 15 ani încă de la prima publicare. Unele dintre modificări, evident, au fost de bun augur şi aş enumera aici regimul pentru holding-uri, introducerea contribuţiilor în codul fiscal sau, de ce nu, reducerea cotei de TVA pentru alimente şi food. Dar, din păcate, foarte multe dintre acestea au fost şi au avut un caracter negativ. Multitudinea, frecvenţa schimbărilor, termenul scurt în care au fost adoptate nu au făcut altceva decât să inducă un climat fiscal instabil", a afirmat Daniel Anghel.

El a menţionat că nu şi-a propus să facă un sumar complet al acestor modificări, dar că vrea să transmită mesajul că de la introducerea cotei unice a văzut măsuri punctuale dar nu o viziune de ansamblu care să ia calcul o creştere sustenabilă a economiei şi o echilibrare a balanţei şi echilibrului bugetar.

"Sperăm ca anul de graţie 2020 să ne aducă mai multă lumină din perspectiva acestei sustenabilităţi economice, măsurilor fiscale care pot influenţa această creştere economică şi, nu în ultimul rând, pot influenţa în mod pozitiv şi echilibra balanţa bugetară", a subliniat Daniel Anghel.