"Numarul reclamatiilor a scazut la mai mult de jumatate. Acestea au vizat, in primul rand, anumite masuri luate de banci fara informarea consumatorilor. De exemplu modificari ale contractelor sau introducerea anumitor clauze", a spus presedintele ANPC, potrivit Mediafax.

El spera ca numarul plangerilor se va reduce in urma introducerii noii legislatii, dar va depinde si de rapiditatea cu care consumatorii vor intelege si vor avea in vedere noile reglementari.

La randul sau, Mihai Meiu, director in cadrul ANPC, a mentionat ca foarte multe dintre reclamatii sunt tot pentru contractele vechi, in conditiile in care creditarea a scazut foarte mult.

ANPC a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta pentru transpunerea si implementarea in legislatia nationala a Directivei 2008/48/CE a Parlamentului European si a Consiliului, care devine obligatorie pentru toate statele membre din 11 iunie.

Astfel, bancile vor modifica, pana in septembrie, aproape toate contractele de credit incheiate cu populatia pentru a le adapta la noile reglementari ale Uniunii Europene si nu vor mai putea incasa comisioane la rambursarile anticipate pentru imprumuturile cu dobanda variabila, iar la celelalte comisioane sunt limitate la 1%.

Proiectul de ordonanta de urgenta se aplica tuturor contractelor de credit, inclusiv creditelor ipotecare si imobiliare, indiferent de valoarea totala a creditului, precum si contractelor de leasing, care vor prelua majoritatea conditiilor impuse in prezent de legislatia romaneasca in cazul creditelor de consum.

Tu ai avut probleme cu banca? Scrie in sectiunea "Comentarii" de mai jos!