ANPC a verificat 252 de operatori economici, la 161 dintre acestia constatandu-se abateri de la prevederile legale in vigoare, astfel ca au aplicat 66 de amenzi contraventionale in valoare totala de 527.500 de lei si 95 de avertismente, se arata intr-un comunicat de marti al Autoritatii.

De asemenea, la 17 operatori economici comisarii au oprit temporar prestarea serviciilor de incheiere a contractelor de credit, pana la remedierea deficientelor.

Comisariatul Regional pentru Protectia Consumatorilor Bucuresti a verificat sapte operatori economici, pentru abaterile constatate aplicand cinci amenzi contraventionale, in valoare de 188.000 de lei si trei avertismente.

Abateri constatate s-au referit la informarea incompleta a consumatorilor privind unele comisioane specificate in lista cu dobanzi, tarife si comisioane, afisata in unitate, neinformarea in scris cu privire la conditiile contractuale, cu minimum 15 zile inainte ca utilizatorul sa devina parte la un contract cadru sau la oferta, mentionarea in contract a altei instante judecatoresti decat cea abilitata sa solutioneze litigiile, modificarea clauzelor contractuale intr-un termen mai scurt de doua luni de la notificare, fara notificarea clientului.

Bancile au obligatia comunicarii unui preaviz cu doua luni inainte de reziliere, in cazul in care au initiativa rezilierii unilaterale.