ORDONANȚA POATE FI CONSULTATĂ AICI.

Prima zi de lucru pentru noul Guvern a venit şi cu un prim anunţ. De la 1 ianuarie, anul viitor, salariul minim pe economie urmează să fie majorat cu 40 de lei net. Asta înseamnă că va creşte cu 3%, până la 1.386 de lei. Anunţul a fost făcut de premierul Florin Cîţu după discuţii aprinse cu sindicatele şi patronatele.

Soluția găsită de Guvern nu este însă una mulţumitoare nici pentru reprezentanţii angajaţilor, nici pentru cei ai patronilor. Pe de o parte, sindicaliştii au cerut o creştere netă de aproape 100 de lei, în schimb patronatele au solicitat îngheţarea lui la nivel actual.

Decizia finală, care e aşteptată de peste 1 milion de români plătiţi cu salariul minim pe economie, va fi parafată de guvern săptămâna aceasta.

Pe de altă parte, bugetarii nu vor avea parte de creşteri de lefuri până când Guvernul nu va finaliza o analiză asupra legii salarizării. Premierul Florin Cîţu a spus că nu vor fi tăiate salariile angajaţilor din sectorul public în anul viitor, acestea urmând să fie menţinute la nivelul celor din decembrie 2020 până va fi definitivată o analiză asupra legii salarizării.

"În ceea ce priveşte angajaţii din mediul bugetar, am spus-o, o repet şi o voi spune tot timpul: nu sunt adeptul tăierii salariilor, nu vot fi tăiate salariile. În acest moment analizăm dacă legea în vigoare este eficientă, privind salariile din domeniul public, că au apărut tot felul de anomalii şi excepţii în momentul în care această lege a fost aprobată. Vom face o analiză amplă, vom veni cu rezultatul şi, până atunci, veniturile angajaţilor din sectorul public, atât local, cât şi central, se menţin la nivelul veniturilor din decembrie 2020, până la momentul în care vom avea o analiză asupra aspectelor şi implicaţiilor legii salarizării, a acelor excepţii care au apărut", a afirmat Cîţu, după şedinţa de Guvern.

Despre buget s-a discutat luni  şi la Palatul Cotroceni, unde preşedintele Klaus Iohannis i-a convocat pentru prima dată de când sunt în funcţie pe premierul Florin Cîţu şi pe ministrul finanţelor Alexandru Nazare.

Bugetul pe anul următor pentru 2021 este însă departe de a fi finalizat, e nevoie şi de aprobarea Parlamentului, care ar putea veni abia la jumătatea lunii ianuarie.

Florin Cîţu a declarat că bugetul pe anul 2021 va fi construit cu un deficit de 7% din PIB, ceea ce arată angajamentul pentru consolidarea fiscală, menţionând că este un buget care nu pune frână economiei.

"Am văzut deja discuţii în spaţiul public şi trebuie să clarificăm pentru bugetul de anul viitor ce măsuri rămân şi cum se vor prelungi. Pentru bugetul de anul viitor rămânem la ceea ce am spus şi până acum: suntem adepţii unei consolidări fiscale, ceea ce înseamnă că vom construi un buget cu care vom veni în Parlamentul României cu un deficit bugetar în jur de 7% din PIB, ceea ce arată, pe de o parte, angajamentul nostru ferm pentru consolidarea fiscală şi, în acelaşi timp, este un deficit bugetar care, în contextul economic actual, nu pune o frână economiei. Politica fiscală rămâne stimulativă în 2021, este adevărat, aşa cum estimăm noi, în prima parte a anului, se va muta către o politică fiscală neutră în a doua parte a anului", a afirmat Cîţu.

Guvernul vrea totodată să crească alocaţiile pentru copii cu 10% de la 1 ianuarie, anul viitor, ca din august să fie majorate cu alte 10 procente. Executivul ia în calcul şi o majorare a pensiilor, însă una de doar 8 procente, în loc de 40%, cât prevede legea actuală.

Bugetul pentru anul următor va fi sub o presiune uriaşă. E nevoie de mai mulţi bani pentru sănătate, dar şi pentru pensii, salarii şi alocaţii.

Guvernul pregăteşte prelungirea unor măsuri de sprijin pentru afacerile din domeniul HORECA, dar şi pentru cei aflaţi în şomaj tehnic ori cu program redus de muncă. În plus, anul viitor vor fi acordate vouchere de vacanţă în valoare de 1.450 de lei.