Udrea a prezentat astazi grila de preturi pentru cumpararea apartamentelor din blocurile construite de ANL. Preturile vor fi valabile pentru orice apartament, indiferent de orasul unde va fi construit in Romania.

Astfel, garsonierele vor costa 19.140 de euro, apartamentele de doua camere 26.950 de euro, iar locuintele de trei camere sunt scoase la vanzare la pretul de 36.014 euro.

Acestea sunt valorile de inlocuire, practic valorile maxime la care vor fi vandute apartamentele, daca ele sunt noi. In cazul in care locuinta a fost data in chirie mai multi ani, din aceste preturi se scadea amortizarea, deci pretul de vanzare va fi si mai mic. 

Valoarea de viata a unei locuinte este de 50 de ani. Asadar, avem un calcul simplu. Sa luam, spre exemplu, apartamentul de trei camere de 36.000 de euro. Impartim 36.000 de euro la 50 de ani si avem valoarea amortizarii pe an de 720 de euro. Impartim apoi la 12 luni si amortizarea lunara este de 60 de euro. In concluzie, daca apartamentul a fost inchiriat timp de 2 ani si 5 luni, se inmulteste suma de 60 de euro cu 29 de luni. Totalul este de 1.740 de euro. Din cei 36.000 se scad 1.740 de euro, iar pretul final de vanzare al unui apartament de trei camere ce a fost dat in functiune timp de 2 ani si 5 luni, este de 34.240 de euro”, a explicat oficialul MDRT.

Ministrul Dezvoltarii Regionale a spus ca maine, in sedinta de Guvern, vor fi facute modificari la legea ANL-urilor, legea 152/1998.

Vrem sa facilitam accesul tinerilor care stau in chirie in aceste apartamente, la cumpararea lor. Astfel, am decis sa reducem termenul de chirie obligatorie de la 3 ani la un an. Deci, cei care au deja un an de chirie intr-un apartament ANL, il vor putea cumpara prin “Prima Casa”. Pentru acest lucru, am eliminat din lege conditia ca salariul pe membru de familie sa fie mai mare decat dublul salariului mediu brut, la momentul cumpararii locuintei”, a declarat Udrea, in cadrul unei conferinte de presa.

Potrivit ministrului, prin eliminarea conditionarilor salariale, tinerii vor avea un acces mai facil la programul Prima Casa.