Cand au aparut in 2006, bancherii isi incurajau clientii sa aleaga creditele in franci elvetieni.

Bogdan Bocsan, client CHF: "Incurajat e putin spus. M-am dus sa iau un credit, mi s-a spus, ia uite domnule, 3,99, foarte frumoasa dobanda, intr-adevar, si mi-a aratat un grafic care imi spunea, uite, o moneda stabila".

Promovarea se facea la nivel inalt.

Frigyes Harshegyi, director general in 2006 al unei banci comerciale: "Dobanda pentru franci elevetieni este mai mica decat dobanda pentru euro, si traditional nivelul dobanzilor in franci elvetieni a fost mai mic decat dobanda pentru euro".

Acelasi bancher spunea ca: "Nu putem emite o prognoza asupra evolutiei cursului de schimb valutar, dar putem lua in calcul faptul ca rata de schimb intre franci elvetieni si euro a fost stabila in ultimii 7 ani".

Toate bancile sustineau francul pe care il considerau ca fiind cea mai stabila moneda.

Acum cateva mii de imprumutati in franci vor sa dea bancile in judecata.

Gheorghe Piperea avocat: "1.450 de adeziuni pana in momentul de fata, estimez ca pana la sfrasitul lui septembrie vom fi 10.000 de persoane, scopul este o alianta procesuala care sa dea in judecata un numar de opt banci, si probabil si BNR, pentru introducerea in contractele de credit de retail ca moneda de plata francul elvetian, o moneda exotica, necunoscuta."

Un astfel de proces va fi cu siguranta lung, dar exista si voci care spun ca anul viitor francul va pierde din valoare.

Dragos Cabat, analist financiar: "Deja a inceput putin aceasta miscare prin iesirea investitorilor americani si a celor asiatici de pe francul elvetian si intrarea pe pietele americane si asiatice, dar cel mai mare impact va fi probabil din 2014 daca isi vor reveni si pietele din Uniunea Europeana si din zona euro"

O depreciere de 10% a francului ar duce cursul de la 3,60 lei la 3,25 lei pentru un franc.