Primul termen de judecata a fost fixat pentru data de 7 noiembrie 2011, fiind analizata posibilitatea introducerii unei cereri de preschimbare a acestui termen.

In urma analizei conventiilor de credit s-a decis introducerea actiunii in vederea constatarii caracterului abuziv pentru un numar de 25 de clauze. Actiunea nu se limiteaza la clauzele introduse de SC Volksbank Romania prin actele aditionale emise in aplicarea OUG nr. 50/2010, fiind avute in vedere, in principal, clauzele contractuale existente anterior in conventiile de credit.

Actiunile de fond au fost dublate de formularea a doua cereri de ordonanta presedintiala, prin care s-a solicitat suspendarea platii ratelor decurgand din contractele de credit pana la momentul solutionarii litigiului de fond.

Cele doua cereri de ordonanta presedintiala au fost depuse la Tribunalul Bucuresti vineri, 12 noiembrie, si au termen pe data de 26 noiembrie 2010.

"Ratiunea introducerii acestor cereri de ordonanta presedintiala este aplicarea de catre Volksbank Romania a clauzelor abuzive, precum si a prevederilor actelor aditionale emise de aceasta dupa intrarea in vigoare a OUG 50/2010 si refuzate expres de reclamanti. Acestea preiau clauzele existente anterior in conventiile de credit incheiate cu banca, dar inrautatesc situatia debitorilor prin aceea ca opereaza o serie de modificari de esenta, interzise prin OUG 50/2010", potrivit unui comunicat al casei de avocatura Piperea&Asociatii, citat luni de Mediafax.

Printre modificarile care produc efecte semnificative asupra patrimoniului clientilor ce au decis sa actioneze impotriva bancii se numara stabilirea unei formule de calcul specifice dobanzii variabile, desi rata stabilita prin conventia de credit era fixa, si mentinerea unor comisioane interzise ca efect al OUG 50/2010.

Altfel spus, comisionul de risc a fost redenumit "comision de administrare credit" si a fost mentinut, desi banca a fost sanctionata in repetate randuri de catre autoritatile competente in materie de protectie a consumatorilor.