"Din 2013 am reintrat pe o panta pozitiva, atat in privinta activelor imobiliare, cat si a activelor financiare nete. Ma tem ca anul 2016 nu va mai fi la fel. Ma astept ca in a doua parte a anului, daca vom avea in continuare legea darii in plata in functiune, ca valoarea activelor imobiliare sa scada. Piata va fi depresata, va intra intr-un proces de comprimare, ceea ce va duce la scaderea valorii tuturor activelor imobiliare. Nu toti vrem sa ne vindem casa acum, numai ca exista un factor psihologic care conteaza si care se va manifesta din pacate in continuare in sensul ca vom observa ca suntem mai putin bogati, pentru ca apartamentele si toate activele imobiliare pe care le avem nu mai valoreaza cat valorau. Pana in prezent, numarul celor care au cerut sa-si dea cheile in baza legii darii in plata sunt vreo 4.000 de oameni, 4.000 versus 10 milioane de detinatori de active imobiliare. Asta este marea realizare a acestei legi", a spus Radulescu.

Potrivit acestuia in nicio alta tara din UE nu exista o lege a darii in plata.

"Aceasta initiativa legislativa ne va costa pe toti foarte scump. Probabil ca cineva va castiga niste alegeri pe seama acestor lucruri, admitand cumva ca pana la alegeri oamenii nu se vor dezmetici si nu vor constata ca de fapt au numai de pierdut din asta", a mai afirmat oficialul BNR.

Legea privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credit a fost publicata in Monitorul Oficial in data de 28 aprilie si a intrat in vigoare in data de 13 mai.

“Daca mai apare o nazbatie ca legea darii in plata, ratingul Romaniei va fi scazut”

Eugen Radulescu a apreciat ca Romania va avea in mod sigur scazut ratingul de tara, daca mai apare inca o "nazbatie" precum legea darii in plata.

"Daca mai apare inca o nazbatie precum Legea darii in plata sigur vom avea o scadere a rating-ului de tara. O eventuala reducere a rating-ului va pune presiune suplimentara asupra costului finantarii. In momentul de fata stam foarte bine cu costul finantarii pentru ca avem o situatie internationala favorabila cu lichiditate mare cat si o pozitie favorabila in ochii investitorilor, a economiei romanesti. Daca ne vom apropia si ne vom apropia de pragul de 3% al deficitului public, anul acesta, acest lucru va insemna un semnal de alarma pentru investitori si daca nu vor fi adoptate imediat dupa alegeri masuri de inversare a trendului de crestere, a cheltuielilor publice atunci lucrurile ar putea sa nu arate deloc bine. Daca depasim nivelul de 3% in 2017 atunci vom depasi cu mult pentru ca ne va costa foarte mult refinantarea datoriei externe", a mai spus oficialul BNR.

Romania beneficiaza de un rating BBB-/BBB, cu perspectiva stabila, de la agentia Fitch, de un calificativ Baa3 (grad investitional) de la Moody's si de ''BBB minus'' cu perspectiva stabila de la Standard & Poor's.

Cum se face darea in plata

Potrivit actului normativ, "in vederea aplicarii prezentei legi, consumatorul transmite creditorului, prin intermediul unui executor judecatoresc, al unui avocat sau al unui notar public, o notificare prin care il informeaza ca a decis sa ii transmita dreptul de proprietate asupra imobilului in vederea stingerii datoriei izvorand din contractul de credit ipotecar, detaliind si conditiile de admisibilitate a cererii".

De la data primirii notificarii de catre banca, se suspenda plata ratelor aferente creditului, dar si dreptul creditorului de a se indrepta impotriva codebitorilor, precum si impotriva garantilor personali si ipotecari.

Potrivit actului normativ, notificarea debitorului trebuie sa contina si un interval orar, in doua zile diferite, in care reprezentantul bancii sa se prezinte la notarul public ales de debitor pentru semnarea actului translativ de proprietate. Toate costurile notariale si, dupa caz, ale executorului judecatoresc sau ale avocatului se suporta de catre debitor.

"Prima zi de convocare la notarul public nu poate fi stabilita la un termen mai scurt de 30 de zile libere, perioada in care se suspenda orice plata catre creditor, precum si orice procedura judiciara sau extrajudiciara demarata de creditor sau de persoane care se subroga in drepturile acestuia indreptata impotriva consumatorului sau a bunurilor acestuia", se precizeaza in lege.

Banca are dreptul sa conteste cererea debitorului in 10 zile de la primirea notificarii, dar instanta va judeca aceasta contestatie, si toate cererile legate de aceste proceduri, in regim de urgenta.

Legea mai prevede ca, pana la solutionarea definitiva a contestatiilor formulate de creditor, se mentine suspendarea oricarei plati catre acesta si a oricarei proceduri demarate de creditor asupra debitorului.

Actul normativ precizeaza si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un imprumut pentru a intra sub incidenta Legii. Astfel, titularul creditului trebuie sa fie consumator, nu profesionist, creditul la momentul acordarii sa nu depaseasca 250.000 de euro sau echivalent, iar imobilul ipotecat sa fie cu destinatia de locuinta.

In plus, in Lege se mentioneaza ca imprumuturile acordate prin programul Prima Casa nu intra sub incidenta actului normativ. Pe de alta parte, Legea se aplica si debitorilor care au fost deja executati silit sau celor care se afla in procedura de executare silita.

Prevederile actului normativ se vor aplica atat creditelor in derulare, cat si celor viitoare, si implica raporturile juridice dintre consumatori si institutiile de credit, institutiile financiare nebancare sau cesionarii creantelor detinute asupra consumatorilor.

Prima reactie a bancilor: majorarea avansului la creditele ipotecare

Inca inainte de a fi aprobata Legea, majoritatea bancilor din Romania au anuntat avansuri mai mari pentru imprumuturile pentru locuinte. Tonul majorarii a fost dat de Raiffeisen Bank, inca din perioada dezbaterilor pe marginea Legii, la 35% pentru imprumuturile in lei si la 40% la euro.

Ulterior, Bancpost, Garanti Bank si Intesa Sanpaolo Bank au publicat noile conditii de creditare ipotecara, din care reiese cresterea avansurilor pentru aceste imprumuturi. Astfel, Bancpost percepe un avans de 33% pentru ipotecarele in lei si 43% pentru cele in valuta, Garanti Bank are avans de 40% la euro, dar l-a mentinut la 15% pentru lei.

Imediat dupa promulgarea Legii, alte doua banci au anuntat marirea avansului la creditele ipotecare. Este vorba despre BRD si Alfa Bank. BRD Groupe Societe Generale a introdus oferta diferentiata, pentru creditele in valoare de pana la 250.000 de euro avansul fiind de 35%, iar pentru imprumuturile peste acest plafon avansul este de 15%. Alpha Bank a publicat noile conditii pentru imprumuturile pentru locuinte, cu avans de 30% pentru creditele in lei si de 40% pentru cele in euro, indiferent de suma imprumutata.

CEC Bank a urmat exemplul BRD, si a lansat o oferta cu avansul majorat la 30% doar pentru creditele mai mici de 250.000 de euro sau echivalent, care intra sub incidenta darii in plata. In plus, banca a majorat marja de dobanda pentru toate creditele ipotecare cu un punct procentual la lei si cu doua puncte la valuta.

De asemenea, BCR a marit avansul la creditele ipotecare/imobiliare la 35%, indiferent de suma, si a majorarat la 45.000 de lei suma minima care poate fi imprumutata, de la 22.000 de lei anterior. In plus, banca a redus de la 30 la 25 de ani perioada maxima de rambursare a creditului.