"Din datele oficiale al BNR, astazi, 715.705 clienti persoane fizice ai bancilor detin restante mai mari de 30 de zile, implicit cu o suma mult mai mica se afla in curs de executare", a declarat presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, Florin Danescu, in Comisia juridica a Camerei Deputatilor, la dezbaterea proiectului de lege privind insolventa persoanelor fizice. 

Florin Danescu a spus si ca "sunt 4,5 milioane de persoane fizice care insumeaza 7,5 milioane de credite". 

El a aratat ca ARB are cateva temeri fata de o initiativa privind insolventa persoanelor fizice, aratand ca "aceasta ar putea fi preluata, aplicata si folosita prin lege impotriva legii". 

Potrivit ARB, o lege privind insolventa persoanelor fizice ar trebui sa aiba la baza o cercetare si acordul tuturor partilor implicate - BNR, Ministerul Justitiei, Ministerul Finantelor, Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului si ARB fara sa fie influentata de "presiuni de natura politica" si sa nu fie afectata disciplina financiara. 

El a spus ca exista "o aparenta" care nu corespunde realitatii, si anume ca este o presiune a creditorilor asupra debitorilor pentru plata ratelor restante, iar debitorii ar fi supusi unor masuri care nu le dau posibilitatea redresarii financiare sau restructurarii creditelor. 

"Noi credem ca, dimpotriva, aceasta aparenta nu corespunde realitatii, deoarece bancile si-au asigurat solutii de restructurare a creditelor, prin norme si reglementari, pentru a evita intrarea debitorilor in incapacitatea de plata si inceperea recuperarii creantelor prin proceduri judiciare", a aratat Danescu. 

Reprezentantii ARB au sustinut ca 20% din volumul creditelor acordate de banci sunt restructurate si ca bancile incearca mereu sa-si ajute clientii. 

Datelor furnizate de ARB, in privinta insolventei persoanelor juridice, arata ca 10% din totalul creditelor sunt acordate companiilor aflate in insolventa, iar in perioada ianuarie 2009 - august 2013, din totalul companiilor intrate in insolventa, 86% au ajuns in faliment, in timp ce in stadiul de reorganizare au ajuns doar 1,2%. 

Vicepresedintele CSM Adrian Bordea a precizat, la randul sau, ca Tribunalul Municipiului Bucuresti are 35.000 de dosare nou intrate privind falimente, in timp ce pe rol sunt 68.000 dosare de asemenea dosare, procedurile fiind greoaie si existand problema resurselor umane pentru rezolvarea unor astfel de litigii. 

El a mai spus ca trebuie ca magistratii care se ocupa cu aceste dosare sa fie specializati si a aratat ca o solutie ar fi ca pe langa fiecare Curte de Apel sa existe un tribunal in ceea ce priveste insolventa. 

Deputatii din Comisia juridica au dezbatut initiativa legislativa privind falimentul persoanelor fizice, initiata de deputatul minoritatilor nationale Mircea Grosaru, stabilind ca acest proiect, impreuna cu alte doua initiative legislative pe aceasta tema depuse in 2010, sa fie discutate la pachet cu noul Cod al insolventei.

Proiectul falimentului persoanelor fizice propune ca, atunci cand o persoana fizica acumuleaza datorii mai mari de 10.000 de euro, pe care nu le poate achita catre banci sau catre diverse persoane fizice sau juridice, sa se declare in insolventa, iar acest lucru sa se faca printr-o declaratie pe propria raspundere, a precizat Grosaru.