Fostul presedinte al Comisiei Europene (CE), Jaques Delors, precizeaza intr-un interviu acordat Daily Telegraph ca greselile facute la lansarea de piata a monedei unice au dus la condamnarea sa din start,

Politicienii au facut “mult prea putin si mult prea tarziu” pentru a salva situatia, subliniaza "arhitectul" monedei europene. Delors explica ezitarea lor: au inchis ochii la slabiciunile monedei deoarece au avut prea multa incredere in succesul ei. Au trecut cu vederea si diferentele mari din economiile statelor membre euro. “Ministrii de finante nu au vrut sa vada nimic neplacut, pentru a nu fi nevoiti sa rezolve problema respectiva”, subliniaza Delors.

Oficialul european spune ca aceasta criza economica este o reala amenintare la adresa Europei si a valorilor democratice occidentale.

Declaratia lui vine dupa ce Franta si Germania au anuntat ca pregatesc crearea unei uniuni fiscale europene.Actuala criza din zona euro a fost provocata de datoriile excesive ale unor tari, de imprumuturile exagerate ale Greciei si Italiei, iar acum toate statele europene trebuie sa-si asume vina pentru ca au permis asta, explica el.

In ciuda declaratiilor pesimiste ale expertului european, bursele din intreaga lume par sa-si revina, ca urmare a eforturilor sustine de mai multe state pentru redresarea zonei euro.

Citeste si:

Ce se intampla cu creditele si depozitele in euro daca dispare moneda unica