Presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania, Arin Stanescu, spune ca intelege comportamentul bancilor care au incercat ani de-a randul sa amane o decizie drastica in cazul unor companii cu restante mari, care ar fi insemnat asumarea certa a unor pierderi, incercand prin artificii tehnice sa nu ajunga la restante de peste 90 de zile si sa evite falimentul. 

"Cred ca supravegherea BNR si-a pierdut putin rabdarea si a cerut raportari auditate semestrial. Asta inseamna ca ce raportati la jumatatea anului nu prezinta incredere. Am aflat toti ca li s-a spus celor sapte auditori din piata la modul ferm sa nu se indeparteze foarte tare mult de valoarea de piata (...) Consecinta va fi ca o parte din membri comunitatii va trebui sa vina cu banutii de acasa pentru a completa cerintele de capital", a spus Arin Stanescu, citat de Mediafax

Arin Stanescu s-a intrebat retoric oare ce asteapta sa mai negocieze in prezent bancile cu firmele carora le-au amanat succesiv creditele, "prin politica bagatului sub pres".  El a precizat ca nu cunoaste rezultatul auditarilor rezultatelor publicate de banci la sase luni, dar ca cerintele suplimentare de capital au fost deja anuntate de viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, care "stie el ce stie". 

Arin Stanescu a continuat, explicand ca o reevaluare a activelor in garantie la adevarata lor valoare din conditiile de piata actuale inseamna o diminuare mai mica a sumei de provizionat din creditele restante, ceea ce inseamna un plus de provizionare si o cerinta mai mare de capital. 

Specialistul in insolventa crede ca bancile care nu au asteptat mai mult de un an revenirea unui debitor au avut de castigat si au reusit sa recupereze mai mult decat vor reusi institutiile de credit care au amanat atat executarea companiei cu restante, cat si provizionarea corecta, prin utilizarea unor portite tehnice care permiteau ca restanta sa nu fie considerata mai mare de 90 de zile. 

Presedintele UNPIR sustine ca in acest an se vor deschide 26.000 de noi dosare de de insolventa.