Nu se pricep la contabilitate, insa de cateva zile parlamentarii artisti au acelasi motiv sa se framante: cu totii se intreaba ce se intampla cu banii care ar trebui sa ajunga in conturile lor pentru plata drepturilor de autor.

"Unde, cum si in ce fel sunt randuiti banii astia. Sunt oamenii care ar merita mult mai multi bani si altii care nu fac mare lucru si primesc. E un for de conducere care supravegheaza aceasta ciordeala", spune Madalin Voicu, deputat PSD.

Pentru orice melodie, film sau carte scrisa, autorul incheie un contract cu institutia care difuzeaza respectiva opera. Astfel, au cota parte din vanzari. In realitate... "primesc din cand in cand cate ceva. Nu stiu cat, nu stiu pe ce. La noi ajung niste bani cu care nici nu poti plati telefonul pe un an de zile", a declarat Mircea Diaconu, senator PNL.

"E clar ca se manevreaza bani multi", crede Sergiu Nicolaescu, senator PSD. "Probabil ca mi s-ar cuveni cel putin 3.000 de lei pe luna la aparitiile mele", acuza Madalin Voicu.

Autoritatile spun insa ca neregulile se petrec in organizatiile profesionale, adica acolo unde se colecteaza si se distribuie banii incasati pe drepturile de autor. "Am constatat erori la repartitia banilor colectati. Sunt probleme de inechitate. Resursele sunt dirijate intr-un anumit fel", a declarat Rodica Parvu, director general ORDA.

"La un moment dat, sa ne despartim de ORDA, pentru ca nu e nevoie decat cand ploua. Cand nu ploua, nu avem nevoie de umbrela", spune Victor Socaciu, deputat PSD.

Si compozitorii sunt nemultumiti. "Sunt oameni care se afla la limita unei existente decente, chiar sub limita unei existente decente", explica Mihai Pohorschi, compozitor. Anual in Romania se strang 25 de milioane de euro pe drepturi de autor. 19 milioane pleaca la artistii straini, potrivit celor din Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor.