Spre deosebire de alte tari care ar fi gazduit centre secrete de detentie ale CIA in locuri izolate si greu accesibile, Romania ar fi pus la dispozitia serviciilor secrete americane o cladire in mijlocul Bucurestiului.

Este vorba despre un cartier select din Sectorul 1 al Capitalei. Associated Press sustine ca inchisoarea secreta a CIA ar fi fost intr-o cladire a sediului Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat. Oficialii institutiei resping insa aceste acuzatii.

Aici ar fi fost adusi cu avionul teroristi de prim rang din Al-Qaeda, transportati cu dubele in cladirea ORNISS.

Agentia de presa afirma ca detinutii CIA ar fi fost adusi pe poarta din spate a institutiei, pana in subsol. Este o strada izolata, iar in spate este o zona intinsa, pustie. Este vorba de triajul Garii de Nord, pe unde nu circula foarte multa lume.

Associated Press nu a furnizat sursa acestor informatii. De patru ani, o comisie parlamentara europeana sustine ca in Romania au existat inchisoari secrete ale CIA. "Acum exista suficiente dovezi sa afirmam ca centre secrete de detentie ale CIA au existat intre 2003 si 2005 in Europa, in particular in Polonia si Romania", declara Dick Marty, raportorul Consiliului Europei.

Serviciul Roman de Informatii
(SRI) a refuzat totdeauna sa comenteze subiectul, iar comisia de ancheta a Parlamentului Romaniei nu a gasit dovezi.

"Ancheta facuta de Senatul Romaniei nu a putut valida aceasta afirmatie ca pe teritoriul Romaniei au existat centre de detentie CIA. Aceasta ancheta nu a exclus insa posibilitatea unor transferurioperate de avioane americane sub comanda CIA", a spus europarlamentarul Norica Nicolai.