Cotidianul New York Times incearca sa faca bilantul acestor zece ani, numarand miliardele de dolari investiti in securitate, in razboaie, dar si impactul economic al atentatelor si costul in vieti omenesti.

"Al-Qaida a cheltuit, in mare, 500.000 de dolari pentru a distruge WTC si a ataca Pentagonul. Costul pentru Statele Unite? 3.300 de miliarde de dolari, dintre care jumatate pentru finantarea si costurile asociate razboaielor", afirma jurnalistii de la New York Times. Adica, in jur de o cincime din datoria nationala a SUA.

Dupa zece ani de razboaie, in Irak si Afganistan, care au provocat moartea a 6.200 de americani, presedintele Barack Obama a adus din nou un omagiu trupelor americane. El a sugerat ca este timpul sa se intoarca pagina. "Dupa zece ani dificili, trebuie sa privim înainte, catre viitorul pe care il vom construi impreuna", a declarat el, potrivit AFP.

Insa, de departe, costurile celor doua razboaie nu pot fi ignnorate. Astfel, razboiul din Irak a costat pana acum peste 800 de miliarde de dolari, iar cel din Afganistan peste 440 de miliarde de dolari.

Exista totusi si cativa publicitari care au tratat in mod ironic evenimentele din 11 septembrie in reclamele realizate pentru diverse companii. Spre exemplu, agentia Levenson si Hill din Dallas a realizat un afis publicitar chiar pentru comemorarea a 10 ani de la atacurile din 11 septembrie 2001. In reclama, textul este scris pe doua coloane care imita turnurile gemene.

Citeste si

Supermarket imobiliar. Cumperi o casa si primesti inca una gratis

Dezacordul gigantilor. Cum rezolva SUA si liderii G7 criza datoriilor